Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το χθεσινό άκαρπο για την Ελλάδα Eurogroup σημείωσε: είχαμε πει πως πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και μία σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία. Δεν υπάρχει και δεν καλλιεργήθηκε κανένα κλίμα υπεραισιοδοξίας. Αυτό το οποίο έχουμε πει καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι πως στο τέλος θα έχουμε μία συμφωνία που θα ρυθμίζει το χρέος και θα οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η τελική ημερομηνία για την λήψη της απόφασης είναι πλέον σαφής και είναι η 15η Ιουνίου.
Σε ερώτηση για το εάν είχαν λάβει διαβεβαιώσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «το ελληνικό χρέος αποτελεί αντικείμενο πραγματικής σύγκρουσης ΔΝΤ και Γερμανίας. Αυτό που είχαμε πει από την αρχή είναι πως είτε θα υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου είτε θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμη. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν το σύνολο των δανειστών αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει όσα οφείλει και πλέον η μπάλα είναι στην πλευρά της Γερμανίας η χθεσινή μη απόφαση δεν είναι αποτυχία της ελληνικής πλευράς. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αναφορικά με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός του Ιουνίου».
Σε ερώτηση εάν είχαμε όντως επίθεση προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ από τους εταίρους του ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε «σχεδόν τίποτε από όσα αναφέρθηκαν δεν είναι αλήθεια. Δεν δεχθήκαμε καμία πίεση για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων. Το κείμενο το οποίο κατατέθηκε στο χθεσινό Eurogroup δεν αναφέρει μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης περιλαμβάνει και πρόταση για το ελληνικό χρέος η οποία δεν κρίθηκε επαρκής από μία σειρά χωρών στην Ευρώπη μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.
Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα δεν είναι απλά μία υπόσχεση. Είναι κάτι σαφές και συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος. Ανάλογα με τις προβλέψεις που θα γίνουν από τη Γερμανία και το ΔΝΤ θα αποφασιστεί ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν ώστε το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο το ποίο περιλαμβάνει μη εκταμίευση δόσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία λύση που θα έχει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγεί το ΔΝΤ σε μία μελέτη που θα αναφέρει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Εννοείται πως τα μέτρα του 2019 και του 2020 δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα.
Οι μοναδικοί οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στην καθυστέρηση της αξιολόγησης στην ελληνική πλευρά είναι τα εγχώρια μίντια και η αντιπολίτευση. Ο κ. Σχοινάς π.χ αναφέρει πως για την καθυστέρηση ευθύνονται οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Για τις καθυστερήσεις δεν ευθυνόμαστε εμείς. Κάποιοι μας ζητούσαν 4,5 δισ. πρόσθετα μέτρα τα οποία ήταν αδύνατο να δεχθεί η ελληνική πλευρά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr