Ήδη το περιβάλλον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έριξε μια πρώτη βολή για να ανακόψει τις προσδοκίες συμφωνίας. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν τον δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο, ανέφερε σε επιστολή του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Τόμας Στέφεν.
Επίσης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα Bild, ότι «δεν συζητάμε ούτε αυτά (σ.σ. περίοδος χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων) ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Στον αντίποδα η Αθήνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει παρέμβαση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον υπουργό της των Οικονομικών ώστε να «συμμορφωθεί με τας υποδείξεις». Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από σήμερα κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι λόγω και της περιπλοκότητας των ζητημάτων το όλο παζάρι θα κρατήσει πολύ. «Όλα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να συμφωνηθούν, όλα μαζί, την τελευταία στιγμή» είναι η μόνιμη επωδός όλων των εμπλεκομένων, που καταδεικνύουν τις ευαίσθητες τεχνικές και πολιτικές ισορροπίες που υπάρχουν. Κομβικός, επίσης, είναι ο ρόλος της Ουάσιγκτον τόσο του ΔΕΝ όσο και της αμερικανικής διοίκησης Τραμπ, που πιέζουν το
Βερολίνο να λάβει αποφάσεις.
Η αξιολόγηση του πολυνομοσχεδίου
Επί τάπητος πάντως του Eurogroup αλλά και του EWG που συνέρχεται νωρίτερα σήμερα είναι η εξέταση του πολυνομοχεδίου και των 140 προαπαιτούμενων και η επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιόλογησης. Τα κράτη μέλη θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση συμμόρφωσης της τρόικας η οποία μετά και από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται θετική.
Τα σενάρια
Επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει και το σενάριο για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022, αλλά και οι προβλέψεις ανάπτυξης. Από αυτά τα δυο σημεία θα εξαρτηθεί και η κατάστρωση σεναρίων για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τη λήψη αντίστοιχων μέτρων. Πάντως ενδιαφέρον έχει να καταγραφεί η όποια προβολή κάνουν οι εταίροι για το μακροοικονομικό σενάριο μια και αυτό θα αποκαλύψει και προθέσεις τόσο στο μέτωπο του χρέους όσο και στο μέτωπο των επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων που μπορεί να απαιτηθούν μετά το 2019.
Π.χ. εάν προκριθεί ένα κακό σενάριο ανάπτυξης 1% μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016 για να γίνει το χρέος βιώσιμο.
Αντίθετα αν προκριθεί ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει τις προβλέψεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018) μέχρι το 2060, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους. Επίσης τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
Αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία αναμένεται νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες ημέρες ενώ ακολουθεί στις 15 Ιουνίου και η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr