Η Αθήνα αναμένει ένα «γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων» με αφετηρία εφαρμογής το 2018 οι οποίες θα είναι πολιτικά αποδεκτές από τη Γερμανία και ταυτόχρονα θα ικανοποιούν την πλευρά του Ταμείου προκειμένου να παραμείνει στο Πρόγραμμα, ώστε στη συνέχεια η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.
Έχοντας αποδεχθεί όλους τους επαχθείς όρους των δανειστών, το Μαξίμου διαμηνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, καλώντας την άλλη πλευρά να συμφωνήσει σε αποφάσεις ειδικού πολιτικού και οικονομικού βάρους που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δίνοντας δημοσιονομικό χώρο- δίχως «κούρεμα» αλλά με διευκολύνσεις πληρωμών, όπως προτείνει η ΤτΕ- για να ανασάνει η Οικονομία.
Η μπάλα, όπως επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών» και στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «άλλοθι νέων καθυστερήσεων πλέον δεν υπάρχει».
Το Μαξίμου βέβαια μπορεί να μεταδίδει καθησυχαστικά ότι «δεν θέλει η Μέρκελ να πάει σε εκλογές με ανοικτό το ελληνικό ζήτημα», ωστόσο, προς το παρόν η απόσταση παραμένει.
Ενδεικτική του γεγονότος ότι οι ελπίδες για θετική κατάληξη είναι περιορισμένες είναι η πληροφορία ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Την ίδια ώρα, σπεύδοντας να προκαθορίσει το πλαίσιο των διαβουλεύσεων το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM».
Η «απάντηση» από την άλλη όχθη του Ατλαντικού ήρθε δια στόματος του προέδρου της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου, του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Άντι Μπαρ, ο οποίος τάχθηκε απερίφραστα κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ελλάδα, παρατήρησε πως η λύση είναι να αναλάβει το βάρος ο ESM λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το ΔΝΤ δεν έχει μάθει το μάθημά του από τα δύο ελληνικά προγράμματα του 2010 και του 2012. Αν λάβει μέρος σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα- πράγμα που είναι σοκαριστικό-θα αποδείξει ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του».
Τούτου δοθέντος, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να επικυρωθεί στη σημερινή συνεδρίαση η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να εγκριθεί η έκθεση συμμόρφωσης μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.
Η συμφωνία για το χρέος, όπως αφήνουν να εννοηθεί όλες οι πλευρές, μπορεί και να μετατεθεί στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, με βάση και την πρόβλεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος δήλωσε ότι «αν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία σήμερα, αυτό μπορεί να συμβεί εντός των επόμενων εβδομάδων».
Οι διαθέσεις όλων σε κάθε περίπτωση, θα φανούν στην έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα προηγηθεί και στην οποία θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση της τρόϊκας για την εφαρμογή των 143 συνολικά προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr