Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ωστόσο η απροθυμία της Γερμανίας λόγω των εκλογών να ενδώσει στις πιέσεις του ΔΝΤ και της Αθήνας για ποσοτικοποίηση των μέτρων διαμορφώνει ένα θολό τοπίο. Ουσιαστικά οι διαφορές παραμένουν αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους, κάτι που παραδέχτηκε αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας σημειώνοντας με έμφαση ότι οι πιθανότητες είναι 50-50.
Στην ατζέντα της Δευτέρα αναμένεται να βρεθούν η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η έκθεση συμμόρφωσης και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την είσοδο και πάλι του Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά και της ένταξης στα QE της Ελλάδας από την ΕΚΤ. Παράλληλα συναρτώμενο με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους είναι και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά.
Τα αντίπαλα στρατόπεδα
Πάντως πριν το Eurogroup θα προηγηθεί συνεδρίαση του EwG ενώ δεν αποκλείεται και σύγκληση του Washington Group, ώστε να γίνει επεξεργασία των θέσεων κάθε πλευράς και να αρθούν τα αδιέξοδα. Τα στρατόπεδα είναι δεδομένα. Το Ταμείο, η Γαλλία και η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, με το Βερολίνο και τους δορυφόρους του να αποκρούουν την πίεση και να ζητούν δεσμεύσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων.
Αν δεν υπάρξει λύση η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 15 Ιουνίου ενώ έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου δεν αποκλείεται.
Στο μεταξύ η Αθήνα διαμηνύει ότι το καθήκον της το έπραξε υπερψηφίζοντας τα σκληρά μέτρα των 5 δις. που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. «Με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο, όπως κάναμε και εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Βαρύς ο λογαριασμός
Πάντως και με αυτό το πολυνομοσχέδιο συνεχίζεται με σταθερότητα η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ξεκίνησε το 2010.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, δανειολήπτες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν νέα βάρη που κομίζει από το 2018 το πολυνομοσχέδιο. Κεντρικό σημείο είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα πέσουν κάτω από 3,5% ακόμη και μετά το 2018 που λήγει το Μνημόνιο.
Αυτό μεταφράζεται στα εξής βάρη:
- Συνταξιούχοι: Μείωση έως 18% της σύνταξης για τους παλιούς συνταξιούχους.
- Μισθωτοί και αγρότες: Μειώνεται από 1.1.2020 κατά 650 ευρώ η έκπτωση που δικαιούνται από τον ετήσιο φόρο εισοδήματος. θα πληρώνουν φόρο και τουλάχιστον 500.000 χαμηλόμισθοι των 450-500 ευρώ που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι. Χάνουν έτσι και αυτοί σχεδόν ένα μηνιάτικο.
- Νοικοκυριά: Καταργούνται αναδρομικά από 1.1.2017 οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες. Από 1.1.2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στον μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Μειώνεται 58 εκατ. ευρώ το κονδύλι για επίδομα πετρελαίου.
- Αυταπασχολούμενοι: Αυξάνονται από 1.1.2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ
- Άνεργοι: Καταργούνται παροχές όπως τα επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ κλπ
- Δανειολήπτες: Επιταχύνονται οι κατασχέσεις και καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
- Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Ευκολότερες καθίστανται οι ομαδικές απολύσεις