Η ιστορία
Όλα ξεκίνησαν πριν χρόνια όταν η Ξένια Παπασταύρου, μέλος τότε της Τράπεζας Τροφίμων, θέλησε να «διασώσει» το φρέσκο φαγητό που σε καθημερινή βάση καταλήγει στα σκουπίδια.
Σταδιακά οργάνωσε την ομάδα -στην αρχική της μορφή- και η πρωτοβουλία στήθηκε με αποτέλεσμα στα τέλη του 2011 για πρώτη φορά το «Μπορούμε» να διαθέσει σε δεκάδες άτομα τυρόπιτες που είχε παραχωρήσει ένα αναψυκτήριο. Τον Ιανουάριο του 2012 η οργάνωση συστάθηκε με νομική μορφή, ξεκινώντας το μεγάλο της ταξίδι.
Τα πρώτα βήματα ήταν δειλά, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε τι καινούριο, σχολιάζει ο κ. Θεοδωρίδης. Γρήγορα όμως η δράση της επεκτάθηκε χάρη στην τεράστια συνδρομή των εθελοντών και των πολιτών που θέλησαν να βοηθήσουν.
Με στόχο την ενημέρωση για τη σπατάλη τροφίμων
Το 2013 η χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» -το οποίο επικοινώνησε με το «Μπορούμε» προκειμένου να προσφέρει ό,τι μπορεί- ήταν το βήμα που έδωσε ώθηση στα μέλη της ΜΚΟ να συνεχίσουν το δύσκολο εγχείρημα που ξεκίνησαν. Ζωτικής σημασίας ήταν και η συνδρομή της ΑΒ Βασιλόπουλος, του Ιδρύματος Λάτση, της ελληνικής πρωτοβουλίας της Αυστραλίας και πολλών άλλων.
Για να συνεχίσει το έργο της αλλά και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της, η ομάδα κλήθηκε να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα. Το ένα ήταν ο τρόπος που μπορεί να γίνει η διάσωση φαγητού σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας τροφίμων και το άλλο αφορούσε τον τρόπο διάδοσης της πληροφορίας για τον καταστροφικό αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων.
Το «Μπορούμε» διοργανώνει συχνά σεμινάρια σε σχολεία –κυρίως δημοτικά- μέσα από τα οποία ενημερώνει τους μικρούς μαθητές για το φαινόμενο αλλά και τη σημασία της προσφοράς. Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδωρίδης, η ανταπόκριση των παιδιών είναι ιδιαίτερα θετική και όλα δείχνουν προθυμία να βοηθήσουν.
Το «Μπορούμε» ως διαμεσολαβητής
«Για να πετύχεις σε αυτό που παρέχεις, πρέπει να το κάνεις όσο πιο εύκολο γίνεται για τους γύρω σου», σημειώνει στη συνέχεια σχολιάζοντας τα συστατικά επιτυχίας του «Μπορούμε». Το σημαντικό στην πρωτοβουλία της ΜΚΟ είναι πως λύνει τα χέρια των πολιτών που θέλουν να προσφέρουν αφού ουσιαστικά μεσολαβεί εντοπίζοντας η ίδια τους παραλήπτες του φαγητού.
Όποιος θέλει να προσφέρει τα τρόφιμα που δεν χρειάζεται μπορεί απλά να καλέσει το «Μπορούμε». Ύστερα τα μέλη του θα επικοινωνήσουν με την άλλη πλευρά προκειμένου να τα παραλάβει. «Στην πραγματικότητα παρέχουμε στα άτομα που το έχουν ανάγκη τρόφιμα από τον καταλληλότερο κοινωφελή φορέα της περιοχής», συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρίδης.
Οι πράξεις σε αριθμούς
Μέχρι σήμερα η οργάνωση έχει προσφέρει περίπου 15.000.000 μερίδες φαγητού, ενώ καθημερινά σώζει τουλάχιστον 20.000 μερίδες. Χάρη στο μηχανισμό διάσωσης & προσφοράς της οργάνωσης, με ένα ευρώ λειτουργικού κόστους εξασφαλίζονται περισσότερες από 40 μερίδες φαγητού για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Η ΜΚΟ έχει προσφέρει φαγητό σε 80 περίπου σημεία της χώρας, ενώ έχει μετατρέψει περισσότερες από 82.000 ευρώ χρηματικές δωρεές σε δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ στηρίζοντας 1.456 ωφελούμενους μέσω του «Είμαστε Οικογένεια». Παράλληλα, έχει σώσει και προσφέρει περισσότερους από 24 τόνους φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσω του «Μπορούμε στη Λαϊκή», ενώ έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες από 400 επιχειρήσεις προσφέρουν φαγητό σε τακτική βάση, ενώ περισσότερα από 6.000 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο».
Τα νούμερα της σπατάλης τροφίμων
Προκειμένου να αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της σπατάλης τροφίμων η οργάνωση του «Μπορούμε» αναφέρει ενδεικτικά τα εξής:
-Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη πιο ρυπογόνος μετά την Κίνα και την Αμερική
-Αν οι Ινδοί και οι Κινέζοι έτρωγαν περισσότεροι κρέας, δεν θα μας χωρούσε ο πλανήτης
-Μαζί με το ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος που πετά κάποιος, χάνονται και τα 10.000 λίτρα νερού που έχουν χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του
-1,3 δισ. τόνοι τροφής σπαταλώνται ετησίως, αξίας 750 δισ. δολαρίων, όσο σχεδόν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της 18ης πιο πλούσιας χώρας του κόσμου (Τουρκία)
-Η παχυσαρκία έχει γίνει παγκόσμια μάστιγα αφού αφορά 1,7 δισ. ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα περίπου 870 εκατ. άνθρωποι υποσιτίζονται
-9 εκατ. παιδιά πεθαίνουν από πείνα κάθε χρόνο τη στιγμή που η παραγωγή τροφής αρκεί για να ταΐσει ολόκληρο το πληθυσμό της γης
-Σε ετήσια βάση, καταλήγουν στα σκουπίδια 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στην Ε.Ε, χωρίς σε αυτή την ποσότητα να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα που απορρίπτονται στην αγροτική παραγωγή και διαλογή
-Η ετήσια σπατάλη τροφίμων στις ΗΠΑ είναι 40 εκατ. τόνοι τροφίμων, αρκετή για να μην πεινάσει κανένας από τους υποσιτιζόμενους ανθρώπους του κόσμου
Στην ιστοσελίδα του «Μπορούμε» και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Μπορείς να βοηθήσεις» μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τους τρόπους συνδρομής.
Ενημερωθείτε και από τη σελίδα της οργάνωσης στο facebook
Κυριακή Αξιώτη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr