Αναλυτικότερα, αναφέρονται τα εξής:
Η ΗΔΑΤ είναι μια διεθνής, αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οργανωμένη δευτερογενής αγορά στην οποία διαπραγματεύονται τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου (Ε.Δ.). Η μεγάλη ρευστότητα της αγοράς, (μέσος ημερήσιος τζίρος 2,5 δισ. ευρώ το 2006 έναντι 0,343 δισ. ευρώ που είναι ο αντίστοιχος ημερήσιος τζίρος για μετοχές στο Σύστημα ΑΫΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε.ΣΑΤ), όπως και η διασύνδεση των τιμών των τίτλων του Ε.Δ. με τις αντίστοιχες τιμές των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυάται τη διαμόρφωση πραγματικών τιμών οι οποίες δεν χειραγωγούνται. Ο τζίρος αυτός κατατάσσει την ΗΔΑΤ στη δεύτερη θέση των ηλεκτρονικών αγορών στην Ευρώπη (Icap: Improving efficiency in the European government bond market, Dec 2006).
Οι τιμές - ταυτόχρονα για αγορά και πώληση - που εισάγονται στην ΗΔΑΤ δημοσιοποιούνται σε συνεχή χρόνο τόσο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΑΤ όσο και μέσω των διεθνών παροχέων πληροφόρησης (π.χ. Reuters, Bloomberg, ThomsonFinancial). Με βάση τις τιμές αυτές συντάσσεται το επίσημο ημερήσιο δελτίο τιμών αγοράς της ΗΔΑΤ. Το δελτίο αυτό, σύμφωνα με το νόμο 2651/3.11.98 Αρθ. 19 παρ.3 χρησιμοποιείται για την αποτίμηση της αξίας των τίτλων του Ε.Δ. που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων και ξένων χρηματοοικονομικών φορέων. Επιπλέον, με τις τιμές αυτές υπολογίζεται η αξία των τίτλων που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για πράξεις της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος για παροχή ρευστότητας σε διεθνή και εγχώρια Πιστωτικά Ιδρύματα. Το δελτίο αυτό δημοσιοποιείται μέσω των παροχέων πληροφόρησης και αποστέλλεται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή μέσω fax σε όσους φορείς, χρηματιστηριακές εταιρείες και Ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν να ενημερώνονται για αυτές. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο και οι τιμές αυτές να γνωστοποιούνται από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς στους πελάτες τους σε κάθε συναλλαγή αγοραπωλησίας ή αποτίμηση χαρτοφυλακίου.
Το Κεντρικό Αποθετήριο των ομολόγων του Ε.Δ., που εκδίδονται στην Ελλάδα είναι το «Σύστημα Παρακολούθησης Συναλλαγών επίΤίτλων με Λογιστική Μορφή» («ΑΫΛΟΙ ΤΙΤΛΟΙ»), λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για αγοραπωλησίες στους ΑΫΛΟΥΣ ΤΙΤΟΥΣ το 2006 ήταν 15,5 δισ. Ευρώ). Οι ΑΫΛΟΙ ΤΙΤΛΟΙ επιτρέπουν σε άμεσα συμμετέχοντες, όπως Τράπεζες καθώς και το ΣΑΤ, το άνοιγμα λογαριασμών για την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών των πελατών τους.
Η μεταφορά των τίτλων από το λογαριασμό ενός άλλου άμεσα συμμετέχοντος στο λογαριασμό που τηρεί το ΣΑΤ στους ΑΫΛΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ με σκοπό τη διαπραγμάτευσή τους σε αυτό, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και το κόστος είναι μόλις 2,93 ανά ειδοποίηση. Στη συνέχεια, το ΣΑΤ δύναται να κάνει το διακανονισμό των συναλλαγών επί τίτλων μεταξύ των πελατών του χωρίς να ενημερώνει τους ΑΫΛΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ για κάθε μεμονωμένη συναλλαγή, παρά μόνο εάν υπάρχει συνολική μεταβολή στο υπόλοιπο του λογαριασμού του.
Εκτός από την ΗΔΑΤ, η διαπραγμάτευση των ομολόγων του Ε.Δ. γίνεται επίσης ελεύθερα, στο ΣΑΤ, στο EuroMTS και στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC) που περιλαμβάνει και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα όπως Brokertec, Bloomberg, Reuters κτλ.
Τι λέει ο Αλ. Μωραϊτάκης
Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης δήλωσε τα ακόλουθα :
« Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις μου. Γνωρίζαμε έως τώρα ότι η αγορά ομολόγων ήταν αδιαφανής για τον μέσο επενδυτή, πρόσφατα όμως , με την περίπτωση αγοράς ομολόγου από το ΤΕΑΔΥ, απεδείχθη ότι η αγορά αυτή είναι εξίσου αδιαφανής και για τον επαγγελματία επενδυτή, όπως θεωρητικά είναι ο διαχειριστής ενός Ταμείου.
Δεν αμφισβητούμε όλα όσα αναφέρειστην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο η δική μας τοποθέτηση αφορούσε στο ερώτημα πώς ένας μέσος ( ιδιώτης ή θεσμικός) επενδυτής μπορεί να έχει άμεση συμμετοχή σε συναλλαγή σε ομόλογα, γνωρίζοντας την τιμή της αγοράς που προκύπτει από τη ζήτησ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr