Χρέος και πλεόνασμα είναι τα βασικά σημεία διαπραγματευσης. Σε δηλώσεις του χθες Παρασκευή, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τόμσεν είπε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα και ανήγγειλε την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Εν μέσω γεωπολιτικών ανταγωνισμών η ελληνική πλευρά καλείται να ισορροπήσει και συχνά να αποκρούσει σχόλια για τις καθυστερήσεις της.
Την Παρασκευή στο μεταξύ σε άλλο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι δεν επέστρεψαν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα ώστε να κλείσουν την διαπραγμάτευση.
«Το ΔΝΤ δεν καθυστερεί καθόλου τις διαδικασίες» τόνισε απαντώντας εμμέσως στο άρθρο του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Wall Street Journal στο οποίο επέρριπτε ευθύνες σε ΕΕ και ΔΝΤ για την καθυστέρηση.
Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως αν το 2018 υπολογιστεί ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών τότε θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.
Νωρίτερα την Παρασκευή είχε προηγηθεί η συνάντηση των Ελλήνων υπουργών με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το δίδυμο Τόμσεν-Βελκουλέσκου.
Εξερχόμενος της συνάντησης με την κυρία Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι πήγε πολύ καλά ενώ σε γραπτή δήλωση της η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση για την προετοιμασία της επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα για να συζητηθούν «και τα δύο σκέλη του προγράμματος: μέτρα και ελάφρυνση του χρέους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ότι αν και υπάρχει πλήρης συμφωνία στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το χρέος θα είναι δύσκολες.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ. «Μπορούμε να υποδεχθούμε με ικανοποίηση αυτά τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας» δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου.
«Θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση» ανέφερε, τέλος, ο σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr