Επίσης στη Σύνοδο θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίον θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Πιθανότατα η ελληνική πλευρά θα έχει και μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στήβεν Μνούτσιν. Άλλωστε με τον προκάτοχό του Τζακ Λιου οι επαφές ήταν ιδιαίτερα πυκνές. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι και οι επαφές με στελέχη από επενδυτικούς οίκους αλλά και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, πεδίο όπου φαίνεται να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, στόχος της Αθήνας είναι να πετύχει μία συμβιβαστική λύση στα θέμα των πλεονασμάτων έτσι ώστε ο πήχης μετά το 2018 να μην παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2023, αλλά μία τετραετία ως το 2022 ή ακόμη και για μία τριετία ως το 2021.
Επίσης θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση στον καυγά Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το χρέος, κάτι που θα επιτρέψει την είσοδο του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα.
Εφόσον τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για άρση των όποιων εμποδίων οι επόμενοι σταθμοί την διαδικασίας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η επιστροφή (από Δευτέρα) στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων για το Staff Level Agreement, η κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση των προαπαιτούμενων, η επικύρωση της συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαϊου («ή και νωρίτερα») και η ένταξη της χώρας στο QE με σχετική απόφαση της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου.
Τα δεδομένα του Ταμείου
Στο μεταξύ το ΔΝΤ την Τρίτη δημοσιοποίησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017, που από το 2,8% την προσδιορίζει στο 2,2% ενώ χτες ανακοίνωσε ότι περιμένει πλεόνασμα μόλις 2% το 2018, αντί 3,5% ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο σεναρίων για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων ώστε να καλυφθεί το κενό των 2,7 δισ. ευρώ, ή αλλιώς 1,5% του ΑΕΠ.
Μεγάλο ζήτημα είναι φυσικά η πορεία του ΑΕΠ φέτος όπου το πρώτο εξάμηνο λόγω αβεβαιότητας αναμένεται να μην υπάρχει θεαματικά αυξητική πορεία.
«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» είπε χτες δίνοντας το στίγμα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί
Πάντως χτες στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής». Επομένως το Μαξίμου εννοεί ότι αν υπάρξει απόκλιση το 2018 θα επέμβει ο κόφτης το 2019, δίχως ωστόσο να διευκρινίζει ότι και ο κόφτης συνεπάγεται μέτρα (κυρίως μείωση συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο). Όπως αναφέρουν:
1. Το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. «Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!».
2. «Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος».
3. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016 και «ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr