Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Μάλτα στο περιθώριο της ατύπου συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα μεγάλα ζητήματα έχουν πλέον διευθετηθεί».
Έτσι οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 κι ένα μέρος (π.χ. 30%) θα πάει το 2020. Το άλλο 1% (1,8 δισ. Ευρώ) των μέτρων από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ πάει μάλλον για το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και η ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018. Επίσης στη σύνοδο αναμένεται να ξεκαθαριστεί και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια προκαταρκτική συμφωνία πάνω στα βασικά μέτρα (policy package) η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα ίσως και από την Κυριακή, ή εναλλακτικά μετά το Πάσχα, για να κλείσει με την ελληνική πλευρά sτο Hilton το Staff Level Agreement.
Ενδιαφέρον πάντως έχει να φανεί το τι μέλλει γενέσθαι στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου εκεί θα ξεκαθαρίσουν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, που είναι και το πολιτικό χαρτί της Αθήνας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δηλώσει πως «υπάρχει μια θετική αύρα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα».
Σημειώνεται ότι παρόντες στη Βαλέττα ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπλ. Υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Σημαντικό στην όλη προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου είναι το ότι η Κομισιόν συμφωνεί με την Αθήνα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν πάνω από 3,5% του ΑΕΠ έναντι 0,5% που ήταν ο στόχος. Πάντως η η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει στις 24 Απριλίου τα δεδομένα. Αυτό φαίνεται να βοήθησε στο να βρεθεί μια λύση καθώς η πλευρά του Ταμείου επέμενε ότι θα χρειαστούν μέτρα και το 2018 λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών από το δ' τρίμηνο του 2016 (ύφεση 1,1% του ΑΕΠ).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr