Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έδειξε, δια της απουσίας της από την συζήτηση, την έλλειψη ενδιαφέροντος που είχαν για το ελληνικό πρόβλημα ενώ, την τακτική του «στρίβειν δια της διαδικασίας» επέλεξε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιαν Μπόργκ, που μίλησε μόνον δύο λεπτά για να πει ότι, μπορεί να μιλήσει μόνον για την διαδικασία και ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν παρεμβαίνει σε τέτοια θέματα και ούτε έχει, ποτέ, συζητήσει θέμα ανάλογο με την πορεία του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.
Είδηση και κάτι ευχάριστο, για το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δεν προέκυψε δυστυχώς ούτε από την ομιλία του εκπροσώπου της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρθηκε πάλι στις γνωστές «αβανταδόρικες», για την ελληνική κυβέρνηση, απόψεις του, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και ότι υπάρχουν τάσεις θετικές και επιστροφή μιας ανάπτυξης στην Ελλάδα, περισσότερο από ότι περιμέναμε» (sic)
Για την ανεργία στην Ελλάδα είπε πως βρίσκεται σε ψηλά και απαράδεκτα επίπεδα αλλά για να «χρυσώσει το χάπι», υποστήριξε ότι εμφανίζει μία ..ελαφρά μείωση.!
Απέφυγε να είναι σαφής στο αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των θεσμών στην Βαλέτα για την αξιολόγηση αλλά «ευχήθηκε» να υπάρξει σύγκλιση απόψεων, μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, για να επιτευχθεί μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία.
Εν κατακλείδι ο Πιερ Μοσκοβισί, δεν απέφυγε να περιγράψει το τι χρειάζεται να κάνει η ελληνική πλευρά, για να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση.
Είπε, λοιπόν, συγκεκριμένα ότι, παρόλο που από το 2015 η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τουλάχιστον 200 μέτρα, χρειάζεται να συμφωνήσει στις αιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ειδικά στην τήρηση των δεσμεύσεων για συλλογικές απολύσεις, τον έλεγχο των εργατικών συνδικάτων και στον τομέα της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς, που σημαίνει ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΗ.
Ελπίζω, είπε, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό πακέτο τέτοιο που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στην σωτηρία της χώρας, με το πρόγραμμα του.
Ευχήθηκε, παράλληλα, να τεθεί τέρμα στην αβεβαιότητα, να υποστηριχθούν όσα επιτεύχθηκαν (;) το τελευταίο 18μηνο και να επιτευχθεί μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία, μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
…και ζήτησε συγνώμη που δεν θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι το τέλος της συζήτησης, γιατί θα έπρεπε να φύγει για τις Βρυξέλλες να συναντήσει τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr