Η ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Δευτέρα έρχεται να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις πως η Ελλάδα δεν έχει πολλά και ουσιαστικά να περιμένει από τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
Και δεν είναι μόνο πως η χώρα μας είναι τέταρτο θέμα στη συζήτηση, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ατζέντα, αλλά κυρίως το γεγονός πως δεν αφήνεται επί της ουσίας, κανένα παραθυράκι για την επίτευξη συμφωνίας.
Αντίθετα, όπως αναφέρεται, « το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο στη β’ αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας».
Το ίδιο ακριβώς έγινε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, κάτι που δείχνει πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα πως τα αγκάθια της συμφωνίας παραμένουν τα ίδια και επικεντρώνονται στα εργασιακά, τις συντάξεις και τα ενεργειακά.
Αισιόδοξο non paper, τηλεφωνικές επαφές και πιθανό… mini Eurogroup
Την ίδια ώρα, πάντως, το Μαξίμου διατηρεί την αισιοδοξία του και με non paper που εξέδωσε χαρακτηρίζει τις παραπάνω πληροφορίες καταστροφολογικά σενάρια, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Από την άλλη, πάντως, δεν μιλάει ούτε η κυβέρνηση για συμφωνία στις 7 Απριλίου. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται διαρκώς στο τηλέφωνο και ενόψει της συνεδρίασης έχει σημαντικές επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και αξιωματούχους των θεσμών.
Το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε επίσης πως το Brussels Group… αναβιώνει ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, σε μία ουσιαστικά τελευταία προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο και να φτάσουμε τουλάχιστον στην υπογραφή του Staff Level Agreement. Έτσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί την Τρίτη για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με το ευρωπαϊκό κομμάτι των θεσμών ( Ντάισελμπλουμ, Κερέ, Μοσκοβισί), έχοντας στην ατζέντα εκτός από τις εκκρεμότητες για κλείσιμο της συμφωνίας και το σενάριο για πακέτο λύση για χρέος, ποσοτική χαλάρωση κλπ.
Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσουν στην βελγική πρωτεύουσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Η παρουσία εκ νέου των υπουργών στις Βρυξέλλες έρχεται μετά τα «πίσω – μπρος» στη διαπραγμάτευση που έχουν φέρει και πάλι αδιέξοδο. Πιο συγκεκριμένα η απόφαση της Αθήνας να μην συναινέσει σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία στο να περικοπούν οι συντάξεις σταδιακά από το 2019, που είχαν συμφωνήσει οι κ.κ. Τσακαλώτος Χουλιαράκης και η κυρία Αχτσιόγλου με την τρόικα στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου. Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Το Βερολίνο, αλλά και το ΔΝΤ παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αποδεχτεί ήδη από τον Φεβρουάριο την περικοπή των συντάξεων σε βάθος χρόνου, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2020, βρήκαν αφορμή να θέσει επί τάπητος σειρά ζητημάτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ΔΝΤ ζητεί το 2020 να υπάρχει ήδη εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) από τις συντάξεις. Εφόσον η ελληνική πλευρά θέλει τη σταδιακή περικοπή αυτή θα πρέπει να ολοκληρώνεται και όχι να αρχίζει το 2020. Άρα θα πρέπει να αρχίζει από το 2019.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία προέβλεπε την περικοπή σε δύο φάσεις το 2019 και το 2020 της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 900.000 συνταξιούχων που εισπράττουν άνω των 600-700 το μήνα. Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» εντοπίζονται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ (περίπου 30%) και του Δημοσίου (15%-20%), ενώ στο ΙΚΑ είναι πιο μικρές (4%-5%).
Αυτό οδηγεί σε μειώσεις τις χαμηλές συντάξεις κατά περίπου 10% και 30% τις συντάξεις άνω των 1000-1200 ευρώ. Όμως το παράλληλο «τσεκούρι» στο αφορολόγητο δημιουργεί όρους απώλειας πραγματικού εισοδήματος που σε ετήσια βάση είναι πολλαπλάσια.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr