Όπως εξηγεί, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν το 2015 σε 55,4% του ΑΕΠ (έναντι 54,1% στην Ε.Ε.), ενώ με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν το 44% του ΑΕΠ.
Μόνο η Δανία και η Φινλανδία είχαν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, αν και πολύ πιο αποτελεσματικές από την Ελλάδα, σπεύδει να προσθέσει. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες, οι οποίες είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και μπορούν να αναλαμβάνονται και από τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώθηκαν σε 12% του ΑΕΠ (έναντι 15% στην Ε.Ε.).
Κατά τον ΣΕΒ, οι αγκυλώσεις του παρελθόντος που κρατούσαν τον ιδιωτικό τομέα μακριά από αυτές τις λειτουργίες του κράτους, είναι πλέον καιρός να εκλείψουν και να δώσουν χώρο στην παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών με την αποτελεσματικότητα που κατά τεκμήριο, χαρακτηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Άλλωστε, όπως προσθέτει, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και η αδυναμία μεταρρύθμισης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους, οδηγούν σε δημόσια αγαθά εν τέλει ακριβά και ταυτόχρονα κακής ποιότητας - μια στρέβλωση με σαφείς παρενέργειες όμως και για την οικονομία και τις επενδύσεις.
Η μείωση των δημοσίων δαπανών, με προτεραιότητα στους τομείς όπου υπάρχει σπατάλη, μπορεί να αντισταθμισθεί από την δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα, με καλύτερους όρους εξυπηρέτησης και κυρίως με ανταποδοτικότητα, καταλήγει η έκθεση του ΣΕΒ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr