Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με Γιώργο Χουλιαράκη συναντήθηκαν με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ (Πρόεδρος Eurogroup), τον Πόουλ Τομσεν (ΔΝΤ), τον Πιέρ Μοσκόβισι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μπενουά Κερε (ΕΚΤ) και από τη πλευρά του ESM τους Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικολά Τζαμαρολι.
Η πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα το ΔΝΤ τονίζουν πως η ελληνική πλευρά πρέπει να δώσει σαφής δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη προόδου στα εργασιακά, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επιπλέον, εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.
Υπενθυμίζεται πως τρία είναι τα ζητήματα -εργασιακό, δημοσιονομικό και ενεργειακά- που παραμένουν ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.
Στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν την 7η Απριλίου
Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί.
Ακριβώς έναν μήνα μετά το Eurogroup του «ούτε ένα ευρώ χωρίς ένα ευρώ μέτρα ελάφρυνσης», ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει και πάλι στις Βρυξέλλες, με τον ίδιο στόχο που είχε και στις 20 Φεβρουαρίου: να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα και να κλείσει η β΄αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που άρχισε στις 4μ.μ. αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα επαναλάβουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ακόμα δεν έχει συμβιβαστεί με τους όρους των δανείων που κράτησαν τη χώρα στην επιφάνεια από το 2010.
Χρονοδιάγραμμα
Στο άτυπο χρονοδιάγραμμα των δανειστών είναι η Ελλάδα να έχει τεχνική συμφωνία μέχρι και το τέλος Απριλίου ώστε να συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ όπου αναμένεται να αποφασιστεί και η ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αν αποδεχθεί τις προτάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για ελλείμματα και χρέος. Αν το Ταμείο απαντήσει θετικά, τότε Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, που έχουν πρόβλημα να εγκρίνουν νέα δόση προς την Ελλάδα, θα μπορούν να το κάνουν με την έγκριση της τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ωστόσο η τεχνική συμφωνία, όπως παραδέχονται τώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, περιλαμβάνει και τα πρόσθετα μέτρα για το 2019.
Σε πρώτη ανάγνωση οι περικοπές στο αφορολόγητο και τις συντάξεις δεν υπάρχουν ως δεσμεύσεις στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου αλλά αποτελούν τμήμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2017 – 2021. Το ΜΠΔΣ 2017 -2021 με τη σειρά του έπρεπε να έχει συνταχθεί από πέρσι το καλοκαίρι αλλά λόγω της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης και της αποδοχής από ελληνικής πλευράς των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ το πεδίο του ξεπερνάει τη διάρκεια του προγράμματος και πρέπει να περιλάβει και τα πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019.
Παγώνει το ζήτημα της αξιολόγησης ο Ντάισελμπλουμ
Στο μεταξύ το στρατόπεδο των δανειστών, στέλνει ήδη τα δικά του μηνύματα. Ο πρόεδρος του Eurogroup έβαλε ήδη «πάγο» στην Αθήνα, δηλώνοντας χθες στη FAZ πως «οι θεσμοί δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο». Tην ίδια ώρα, άνοιξε παράθυρο για μετατροπή της Τρόικας σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «αλά ΔΝΤ», πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι, προετοιμάζοντας το έδαφος έτσι για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ αλλά και την ΕΚΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Κερδίζει χρόνο το ΔΝΤ
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, με δεδομένο πως το σημερινό Εurogroup χάνεται και το επόμενο είναι στις 7 Απριλίου, θεωρούν ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να ροκανίσει και άλλο το χρόνο, με στόχο να ενδώσει στις απαιτήσεις του, καθότι τον Ιούλιο λήγει το ομόλογο ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πάντως, προκύπτει πως κανείς στο Μαξίμου δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ πιο σύντομες. Είτε με κλείσιμο της συμφωνίας και πέρασμα στην επόμενη μέρα, είτε – όπως λένε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- με το το σενάριο των εκλογών που δεν προκρίνεται, ωστόσο, από την κυβέρνηση.
DW: Καθοριστικό το σημερινό Eurogroup – Μεγάλη απόσταση χωρίζει Ελλάδα και δανειστές
Τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 7 Απριλίου θα επιδιώξουν στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει σημαντική.
Αυτό επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η Deutsche Welle τονίζοντας πως σύμφωνα με κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα όλα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της συνεδρίασης μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει έτοιμη να κλείσει την αξιολόγηση προφανώς γιατί δεν έχει αποσπάσει τα ανταλλάγματα που επιδιώκει τόσο στην αντιστάθμιση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα λάβει για τη διασφάλιση πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, όσο και στις αλλαγές στα εργασιακά.
Το βέβαιο είναι πως η περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βλάπτει πλέον σοβαρά την οικονομία και αυτό φάνηκε πρόσφατα από τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την απασχόληση που δημοσίευσε η Εurostat.
Όλα εξαρτώνται από τη σημερινή συνεδρίαση
Θετική εξέλιξη σήμερα θα ήταν μια εντολή στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο, όπως διευκρίνισε την Πέμπτη ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως οι δανειστές να έχουν τη ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως αυτή τη φορά η αξιολόγηση θα κλείσει.
Εάν υπάρξει σήμερα κινητικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε οι θεσμοί και η κυβέρνηση αναμένεται να προλάβουν να φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Ευrogroup στις 7 Απριλίου.
Στη συνέχεια οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα θα αφορούν τους ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ και θα καθορίσουν το περιεχόμενο της συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου, τότε η συνολική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο μεθεπόμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου, εντούτοις όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση.
Σαπέν: Να μπει σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση το ελληνικό ζήτημα
Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.
Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015. «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.
Σόιμπλε για Ελλάδα: Υπάρχουν καθυστερήσεις – Έπρεπε να είχαμε ήδη συμφωνία
Δεν βλέπει να βγαίνει κάτι σημαντικό για την Ελλάδα από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί εκτενώς.
Κατά την άφιξή του στο σημερινό Eurogroup, o Γερμανός ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.
«Υπάρχουν δυσκολίες. Θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί ήδη συμφωνία», δήλωσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το έργο των θεσμών είναι να δουν κατά πόσο τηρούνται οι προϋποθέσεις. Θα προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση, με στόχο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Μοσκοβισί: Ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα
Την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία.
Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε το χαμένο έδαφος, προχωρώντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, όπως στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που είναι success story», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική, γιατί θα στείλει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία με όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr