Για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, επελέγη ο Γιαν Κρέγκελ, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Levy των ΗΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν είχε εμφανιστεί ως πολέμιος του ευρώ. Η επιλογή αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά ο υπουργός εμφανίζεται καθησυχαστικός λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει κατηγορηματικά απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή του νομίσματος.
Αναλυτικά η απάντησή του:
«Πολύ μεγάλο αλλά αδικαιολόγητο θόρυβο έχουν ξεσηκώσει οι κκ. Μπακογιάννη, Λοβέρδος και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης για τις επιλογές προσώπων σε θέσεις του Αναπτυξιακού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι προσωπικές απόψεις ή και στάσεις που τα άτομα αυτά έχουν προβάλει στο παρελθόν είναι ασυμβίβαστες με τις νέες επίσημες θέσεις τους.
Θέλω λοιπόν, να διευκρινίσω πως οι επιλογές των συνεργατών μου δεν γίνονται με κάποια στενά πολιτικά/κομματικά κριτήρια ταύτισης απόψεων, αλλά με γνώμονα το επιστημονικό τους κύρος -ενίοτε διεθνώς αναγνωρισμένο- την εμπειρία τους και ενδεχομένως την προηγούμενη αγαστή συνεργασία μας και φυσικά το αδιάβλητο του ήθους τους. Όταν συνεπώς, ζητώ τη συνεργασία τους, αυτή έχει συγκεκριμένο αντικείμενο και προδιαγραφές που το Υπουργείο θέτει και με τα δεδομένα αυτά καλούνται να εργαστούν και να αποδώσουν. Το πλαίσιο αυτό είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες και πολιτικές της χώρας εντός της Ευρωζώνης και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο χαρακτηρισμός καταξιωμένων επιστημόνων από κάποιο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο τους, σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, υπό διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, αδικεί τόσο τη συνολική εικόνα τους ως προς την επιστημονική ικανότητα και το διεθνές κύρος τους, αλλά αδικεί και τους επικριτές τους για την κοντόφθαλμη θεώρηση που έχουν για την επιστήμη.
Οι επιστήμονες που έχουν επιλεγεί για να προσφέρουν στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, έχουν αξιόλογο ερευνητικό έργο και διεθνή εμπειρία. Είναι απολύτως σαφές ότι το σημερινό μακροοικονομικό πλαίσιο είναι διαφορετικό από την περίοδο 2010-2013, όπου το “Grexit” ήταν στην καθημερινή επικαιρότητα στο διεθνή τύπο και ήταν πλήθος τα δημοσιευμένα άρθρα για το συγκεκριμένο θέμα.
Το σημερινό μακροοικονομικό πλαίσιο έχει να επιδείξει σημάδια οικονομικής βελτίωσης και ανάκαμψης, ενώ η κυβέρνηση έχει κατηγορηματικά απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή του νομίσματος, πολιτική που αντικατοπτρίζεται στην εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων αλλά και των διεθνών αγορών.
Το γεγονός ότι ζητώ μέσα στο πλαίσιο αυτό τη συνεργασία επιστημόνων, με ανεξάρτητη ή και ετερόδοξη οικονομική σκέψη, οι οποίοι έχουν μάθει να συλλογιούνται πέραν της πεπατημένης δεν αναιρεί, αλλά αντιθέτως μπορεί να εμπλουτίσει το πλαίσιο αυτό με εναλλακτικές πολιτικές και καινοτόμες λύσεις που πιθανόν να διαφεύγουν της κυρίαρχης αντίληψης στην οικονομική πολιτική. Αυτή είναι η σύγχρονη αξιοκρατική και ευρωπαϊκή, θέλω να πιστεύω, μέθοδος αντιμετώπισης των πραγμάτων, την οποία οι κατά τα άλλα ευρωπαϊστές της αντιπολίτευσης αδυνατούν να συλλάβουν.
Είναι συνεπώς δεδομένο ότι η συμβολή των ειδικών επιστημόνων του Αναπτυξιακού Συμβουλίου θα είναι σημαντική, ώστε η χώρα να εισέλθει σε μια εποχή διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, βασιζόμενη σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και των εργαζομένων της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr