Ωστόσο, στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τη στιγμή που αντικρουόμενες απαιτήσεις των πιστωτών της Ελλάδας παραμένουν, το βασικό πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. «Το πολιτικό πρόβλημα είναι πλέον πολύ σοβαρό, με δεδομένες τις επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μεταξύ άλλων» επισημαίνεται.
Τα πολιτικά προβλήματα των εμπλεκομένων στην ελληνική συμφωνία
Γερμανία
Οι Γερμανοί πολιτικοί, αφού έχουν κρατήσει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή στα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να υποχωρήσουν όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν τις εκλογές. Το γεγονός ότι το AFD είναι κατά του ευρώ καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική λιτότητας την οποία έχουν υπερασπιστεί τόσο έντονα.
ΔΝΤ
Και το ΔΝΤ όμως αντιμετωπίζει εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις, που αποκαλύφθηκαν με αφορμή τη διαφωνία σχετικά με τα επιπλέον ,μέτρα λιτότητας που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό εδρών στο διοικητικό συμβούλιο και απέτρεψαν το ΔΝΤ από το να απαιτήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.Ωστόσο, αυτό έχει βλάψει και την αξιοπιστία του Ταμείου στο εξωτερικό. «Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι ανεξέλεγκτο, αλλά ο διεθνής οργανισμός δεν έχει την πολιτική δύναμη να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει την πολιτική της» αναφέρεται στο δημοσίευμα της Huffington Post.
Ελλάδα
Την ίδια στιγμή και η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει πάνω σε μια πολύ λεπτή γραμμή όσον αφορά στις απαιτήσεις των δανειστών και στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα. Όπως επισημαίνει η Huffington Post, εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφωνήσει σε ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης με σκληρές περικοπές, πιθανότατα θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Αλλά εάν αρνηθεί ένα νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο του 2017, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο του Grexit να είναι πιο πιθανό. «Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010. Οι επαναλαμβανόμενοι γύροι λιτότητας και περικοπές έχουν εξαντλήσει τους Έλληνες και πολλοί έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα της οικονομικής ανάκαμψης όσο η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η Ευρώπη πρέπει να δράσει αποφασιστικά
Ωστόσο, παρά τις πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά ώστε η Ελλάδα να έχει μια ευκαιρία σε ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον. Σύμφωνα με τη Huffington Post, οι προηγούμενες λύσεις έχουν απλώς συγκαλύψει τις ρωγμές που προκλήθηκαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται, έχει φτάσει η στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε σημαντική μακροπρόθεσμη μείωση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με ένα σημαντικό πακέτο διάσωσης για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών υποχρεώσεων στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε διαρθρωτικά θέματα όπως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και η απλούστευση των κανονιστικών επιβαρύνσεων, και όχι μέτρα λιτότητας.
Καταστροφικό το Grexit
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η μείωση του χρέος είναι μη-ελκυστικά πολιτικά, αλλά ένα πιθανό Grexit θα ήταν καταστροφικό. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό συμφέρον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αυτή τη στιγμή παλεύει με μια σειρά από υπαρξιακές κρίσεις. Η επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία για την ανάκαμψη της οικονομίας από τον φαύλο κύκλο του χρέους και της λιτότητας. «Είναι καιρός να κλείσει οριστικά η πόρτα αυτής της ελληνικής τραγωδία» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr