Οι πληρωμές σε είδος είναι μία από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς αναζητούν τρόπους, προκειμένου να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, υποβαθμίζοντας, όπως παρατηρεί το Bloomberg, τις προσπάθειες εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Την ώρα λοιπόν που οι πιστωτές ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, μερίδα επιχειρήσεων αποφεύγει να πληρώσει το κόστος μισθοδοσίας, ενισχύοντας την παραοικονομία, κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερες τις προσπάθειες που καταβάλλονται, συνεχίζει το δημοσίευμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες εκτιμήσεις, η "μαύρη αγορά" αντιπροσωπεύει ήδη το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.
Τέτοιες πρακτικές, όπως υποστηρίζει άλλωστε και ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου, συνιστούν μεγάλο βάρος για την οικονομίας, καθώς θέτουν την Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο προγραμμάτων διάσωσης και λιτότητας, από όπου και χρειάζεται απεγνωσμένα να εξέλθει.
"Η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να διευθετήσει αυτά τα θέματα", σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι "να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω των ατελείωτων συνομιλιών στο πλαίσιο της αξιολόγησης".
Το Bloomberg αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στα τελευταία στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ και στην ύφεση που κατεγράφη το δ’ τρίμηνο, μετά από μία αναιμική ανάκαμψη, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για εντάσεις στη χώρα, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ αξιώνουν περισσότερη λιτότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται, λοιπόν, σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά και να αποφύγει μαζικές διαδηλώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr