Αναλόγως των εξελίξεων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται πως θα βρεθεί πολύ σύντομα η σχέση Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατμόσφαιρα στην πλατεία Συντάγματος είναι βαριά. Διακινείται δε έως και ένα σενάριο που φέρει τον κ. Τσακαλώτο να αποχωρεί και να αντικαθίσταται από τον Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος θα κλείσει την συμφωνία με συνοπτικές διαδικασίες.
Μεταξύ των δύο πλευρών παίζεται τις τελευταίες ημέρες και ώρες ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι», με τον Ευκλ. Τσακαλώτο να δέχεται πιέσεις από παντού, ώστε να αποδεχθεί τους επαχθείς όρους της συμφωνίας, τον ίδιο να έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει προσωπικά αυτό το βάρος και το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας και να μην κάνει την κίνηση που έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών: να παράσχει πολιτική κάλυψη και να καταδείξει ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι συλλογική υπόθεση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος έχει επίγνωση του αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όμως οι πιέσεις που δέχεται τον έχουν φέρει σε οριακό σημείο. Από την μία πλευρά δεν δέχεται να επωμιστεί μόνος του το βάρος, από την άλλη διαβλέπει ότι χωρίς μία κίνηση από την πλευρά του κ. Τσίπρα, η συμφωνία μπορεί και να προκαλέσει άλλου Τύπου αναταράξεις, έως και διασπαστικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν για ακόμη μία φορά μειώσεις συντάξεων και φορολογικές επιβαρύνσεις, αφότου έχουν πανηγυρίσει το τέλος της λιτότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά θέματα που πιθανώς θα οδηγήσει σε εμπλοκή είναι η απόρριψη από τους δανειστές των αντίμετρων που προτείνει η κυβέρνηση και που έως και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν περιγραφεί ως αυτά που θα έβαζαν τέλος στην λιτότητα.
Με την γραμμή αυτή είχε διαφωνήσει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος σήμερα εισπράττει την άρνηση των θεσμών στις προτάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ στο ρεύμα.
Επιπλέον, έντονες είναι οι πιέσεις για την μείωση των συντάξεων από το 2019, ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται και ένα άλλο ενδεχόμενο: σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εγκαίρως, να υπάρξει ένα νέο, μίνι Μνημόνιο, με χρήματα που είχαν μείνει αναξιοποίητα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάποιες διευκολύνσεις στην αποκληρωμή του χρέους.
Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, η συζήτηση για τα μέτρα θα παραμείνει και θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την στάση των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων και την σχέση Τσακαλώτου - Τσίπρα.
Σε ενα άλλο επίπεδο, η παράταση της διαπραγμάτευσης προκαλεί έκδηλη ανησυχία τόσο στην αγορά όσο και μεταξύ θεσμικών παραγόντων. Ηταν χαρακτηριστικό ότι ο διοιηκητλης της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μπρούν να είναι θετικές, πάντοτε όμως με μία σχεδόν αγωνιώδη επισήμανση: να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr