Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε ένα σενάριο το οποίο κρατά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Το σενάριο αυτό, προβλέπει εξομάλυνση των τόκων και μείωση του στόχου των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ), ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει μάθει πλέον να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της παρουσιάζοντας καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από το 2012 και μετά.
Όπως προσθέτει ο ίδιος «Καμία άλλη χώρα σε πρόγραμμα δεν έκανε τόσα πολλά στο δημοσιονομικό μέτωπο».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤτΕ, το δημοσιονομικό μείγμα είναι «επικίνδυνο» για την ανάπτυξη και η ελληνική οικονομία έχει εξελιχθεί σε φοροκεντρική.
«Με το χαμηλότερο στόχο για το πλεόνασμα και την προτεινόμενη εξομάλυνση των επιτοκίων, θα επιτευχθεί αντίστοιχη ή μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε σύγκριση με το υφιστάμενο σενάριο με τη δεκαετία των πολύ υψηλών πλεονασμάτων. Εκτίμηση της πρότασης της ττΕ για επιτόκιο ελληνικών ομολόγων: 5%. Επιτόκια ESM: Αυξάνονται στο 3% ως το 2021, 3,5% μετά το 2027».
«Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο γίνονται πιο επισφαλείς οι θετικές προβλέψεις για κατανάλωση, επενδύσεις (διψήφια αύξηση το 2017 και το 2018). Μεσοπρόθεσμος στόχος η αντικατάσταση της κατανάλωσης από εξαγωγές και επενδύσεις, καθώς βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα», σχολίασε.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό του ποσοστού από το μόλις 4% το 2008 κοντά στο 40% το 2016 ενώ ζήτησε την εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών όπως του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών.
«Πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη νομοθεσία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, γιατί οι καθυστερήσεις επιδρούν αρνητικά στην «κουλτούρα πληρωμών» (με άλλα λόγια οι δανειολήπτες καθυστερούν να πληρώσουν)», σχολίασε.
«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ήταν πολύ υψηλότερο από τους δείκτες ανάπτυξης, που ήταν αρνητικοί (το φαινόμενο της «χιονοστιβάδας»). Το δείκτη ανάπτυξης τον ελέγχουμε μόνο έμμεσα, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Γι' αυτό η ΤτΕ ωθεί την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο τολμηρά σε αυτά τα μέτωπα. Το μέγεθος του output gap σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για υψηλούς δείκτες ανάπτυξης. Από το 2012 και μετά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το κράτος έχει μάθει επιτέλους να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό», επεσήμανε.
«Υπάρχει ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά και πολλή αβεβαιότητα, ιδιαίτερα πολιτική (αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές, την άνοδο του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού). Η αδυναμία φορολόγησης των νικητών της παγκοσμιοποίησης για τη στήριξη των χαμένων έχει δημιουργήσει μεγάλη ανισότητα και έχει αποτελέσει καύσιμο του λαϊκισμού. Ασκεί κριτική στις χώρες με πολύ μεγάλα πλεονάσματα (βλ. Γερμανία).
«Δεν μπορούμε να έχουμε 19 αγορές κεφαλαίων στην Ευρωζώνη...χρειαζόμαστε την ένωση κεφαλαιαγορών, αλλά και ένα κοινό εργαλείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης, και πανευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας. Το ESM πρέπει να γίνει Ευρωπ. Νομισματικό Ταμείο - αυτό απαιτεί αλλαγή συνθήκης», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Μαρία Μιχάλη