Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η κυβέρνηση και σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης επιδιώκει να απωθήσει στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις για περικοπές αλλά και για εκποίηση μέρους της ΔΕΗ ενώ στο αφορολόγητο εκτιμάται ότι υπάρχει σχετική σύγκλιση. Ωστόσο η πίεση είναι ασφυκτική, ειδικά στα δύο μέτωπα καθώς αφενός στα δημοσιονομικά το ΔΝΤ ζητεί άμεση εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό 2 δις. ευρώ με πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που σημαίνει μείωση από το 15% έως και 30% στις κύριες συντάξεις από το 2019. Δεν αποκλείεται πάντως και να τεθεί θέμα από το Ταμείο για παρεμβάσεις από το 2018 ώστε το δημοσιονομικό σενάριο να είναι βιώσιμο.
Σημειώνεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που προκύπτει με τον επανυπολογισμό της σύνταξη του καθενός ήδη συνταξιούχου με βάση το νέο νόμο Κατρούγκαλου. Για παράδειγμα σύνταξη του ΤΕΒΕ ύψους 912 ευρώ με τον επανυπολογισμό μειώνεται στα 694 ευρώ: προσωπική διαφορά 218 ευρώ.
Το Ταμείο επιμένει να γίνει αυτό άμεσα και να πέσει επίσης μαχαίρι και στην εθνική σύνταξη κάτι που παγίως ζητούσε.. Κι αυτό γιατί απαιτείται μείωση της τάξης των 2 δισ. για να προκύψει καθαρό όφελος 1,5 δισ. από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και να δοθεί «δημοσιονομικός» αέρας για την επίτευξη των στόχων.
Για τη ΔΕΗ αναμένεται η αντίδραση των θεσμών στην πρόταση της διοίκησης για το πώς θα μειωθεί το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης. Στρατηγικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέσω της υιοθέτησης του νέου μοντέλου ανοίγματος (targetmodel) της αγοράς να αποκρούσει τις πιέσεις για πώληση μονάδων ή απευθείας προσβαση τρίτων στις φτηνές πηγές ενέργειας της χώρας και δη τον λιγνίτη και τις υδατοπτώσεις.