Μάλιστα, η εφημερίδα παρουσιάζει με τη μορφή ερωταπαντήσεων όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
1. Τι πρέπει να κάνουν οι Θεσμοί;
Οι Θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσουν τη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποχώρησε και αποδέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Με βάση το σκεπτικό του ΔΝΤ, αυτά τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5% όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το Ταμείο έχει ζητήσει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης (δηλ. τη μείωση του αφορολόγητου ορίου) και νέες μειώσεις στις συντάξεις, μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.
2. Για τι είδους μέτρα μιλάμε;
Τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση (και θα είναι ίσα με το 2% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από τις περικοπές συντάξεων και από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Οι αλλαγές στο φορολογικό θα εφαρμοστούν το 2019 και οι αλλαγές στις συντάξεις το 2020. Παράλληλα, οι Θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία και σχετικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα ωστόσο με το ίδιο δημοσίευμα, οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της δεν είναι σίγουρο ότι θα τελεσφορήσουν. Μάλιστα, ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.
3. Πόσο πρόβλημα προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ;
Αν και έχει υποσχεθεί ότι δεν θα δειχθεί ούτε ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό έντονη πίεση. Για να χρυσώσει το χάπι, ο κ. Τσακαλώτος έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία που προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα υπεραποδώσει όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, τα χρήματα που θα «περισσέψουν» θα διατεθούν για την τόνωση της οικονομίας. Υπό εξέταση είναι η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και την ακίνητη περιουσία, αλλά και του ΦΠΑ.
4. Αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Θεσμών και Αθήνας, τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό κυρίως για το Βερολίνο, ώστε η Angela Merkel να διασφαλίσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουν τελειώσει όλα όσα πρέπει να γίνουν. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό θέλει εγγυήσεις ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν σε μέτρα για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους μόλις λήξει το πρόγραμμα το 2018, αν και σε αυτά δεν θα περιλαμβάνεται η διαγραφή, μια απόλυτα κόκκινα γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμα ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν Ευρώπη και ΔΝΤ είναι για πόσο χρονικό διάστημα -μετά το 2018- η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ως στόχο το 3,5% όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα.
5. Και αν αυτό δεν μπορεί να διευθετηθεί;
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τα μέτρα πολιτικής, την ελάφρυνση του χρέους και τους στόχους για το πλεόνασμα, το ΔΝΤ δεν θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό απειλεί να συντρίψει πολιτική στήριξη του ελληνικού προγράμματος από τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr