Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, για να επιτευχθεί η συμφωνία του εξωδικαστικού θα απαιτείται η συναίνεση του 60% των πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία.
Θα μπορούν να γίνονται ρυθμίσεις και απομειώσεις οφειλών προς το δημόσιο, δηλαδή εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων οι οποίες θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους όσο και του δημοσίου το οποίο θα συνεχίσει να εισπράττει οφειλές από τις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν θα οδηγηθούν σε πτώχευση.
Για την ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού θα αξιολογείται η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης και θα διαμορφώνεται ένα πλάνο αποπληρωμής όλων των χρεών της. Στις ρυθμίσεις θα μπορούν να υπαχθούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον τα χρέη τους συνολικά υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.
Οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα πρέπει να παρουσιάζουν καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016 και δεν μπορούν να υπαχθούν όφειλες που δημιουργήθηκαν μετά την ημερομηνία αυτή. Επιπλέον δεν θα μπορεί να υπαχθεί στο νόμο επιχείρηση που το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε ένα πιστωτή.
Από την δυνατότητα υποβολής αίτησης στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξαιρούνται:τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα (π.χ. επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν αγορά αυτοκινήτου), πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών (π.χ. χρηματιστηριακές εταιρείες),ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (π.χ. hegde funds),νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλλει αίτηση εξυγίανσης ή πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχουν ήδη διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή ή υπεξαίρεση ή απάτη κατά του δημοσίου ή φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή εκβίαση ή πλαστογραφία ή δωροδοκία ή δωροληψία ή λαθρεμπορία ή χρεοκοπία ή καταδολίευση δανειστών
Η διαδικασία του Νόμου θα υλοποιείται μέσω μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ θα υπάρχουν και διαμεσολαβητές οι οποίοι θα υποβοηθούν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Ο νόμος θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τρεις μήνες μετά την δημοσίευση του στο ΦΕΚ ενώ θα έχει ισχύ έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr