Στη συνάντηση από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, που αναμένεται την προσεχή Τρίτη.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία, πάντως, όπως εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για πολιτική συμφωνία και πως προέχει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια θα ξεκινήσει με την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται κυρίως στα μέτρα που θα συμφωνηθούν για το 2019 και μετά. Στόχος είναι όπως σημείωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις και όχι σκληρά μέτρα λιτότητας.
Το ίδιο μήνυμα φρόντισαν να περάσουν και κυβερνητικές πηγές, πάντως, που σημειώνουν πως η συμφωνία δεν προβλέπει επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Η σχετική αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup ήταν πως "θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα προχωρήσουμε στις βαθειές μεταρρυθμίσεις. Θα επιστρέψουμε στο Eurogroup για πολιτική συμφωνία, όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία".
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι βασικά αυτές που ζητά το ΔΝΤ και κυρίως αφορούν το αφορολόγητο και τις συντάξεις, που θα είναι τα κύρια θέματα της διαπραγμάτευσης το αμέσως επόμενο διάστημα. Προφανώς, το πλαίσιο αυτό της συμφωνίας σηματοδοτεί και την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr