Ουσιαστικά αναζητείται μια πολιτική διέξοδος που μετά και την αποφασιστική συνάντηση Μέρκελ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ την Τετάρτη θα οδηγήσει σε ένα οδικό χάρτη για το ελληνικό ζήτημα τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
Ήδη πάντως το Βερολίνο και καθοριστικός παράγων του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε έσπευσε να κατεβάσει τους τόνους, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο κρατικό ARD ότι ποτέ δε θέλησε το Grexit. Βέβαια υπενθύμισε ότι η Ελλάδα μόνο αν υλοποιήσει δεσμεύσεις δε θα έχει ζητήματα.
Πάντως το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο έχει γίνει μια έντονη συζήτηση στα «καυτά» θέματα. Η επιμονή των θεσμών είναι δεδομένη για την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά με εφαρμογή από το 2019. Ως αντίδωρο δίνουν τον αντίστροφο «κόφτη» δηλαδή δέχονται να προνομοθετηθούν μειώσεις φόρων, σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Επίσης στα εργασιακά, οι θεσμοί ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαμορφώθηκε με τους μνημονιακούς νόμους τα τελευταία χρόνια. Για τι ομαδικές απολύσεις δεν επιμένουν σε αύξηση του ορίου, ενώ δε δέχονται την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την εφαρμογή τους και από επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις. Επίσης βάζουν αστερίσκους στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για σειρά καθυστερήσεων ειδικά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Στον αντίποδα η Αθήνα ζητεί η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων να είναι πολιτικά ανώδυνη, δηλαδή είτε «δημοσιονομικά» ουδέτερη με αλλαγές σε συντελεστές φορολόγησης και προώθηση άλλων ελαφρύνσεων κύρια σε ευπαθείς ομάδες, είτε χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό μέτρων (με επέκταση του υφιστάμενου κόφτη). Με επιχείρημα την καλή απόδοση των εσόδων του 2016 και τα αντίστοιχες καλές προβλέψεις ουσιαστικά ζητεί περιορισμό του λογαριασμού για τα χρόνια μετά το 2018.
Παράλληλα παζαρεύει τα μέτρα για το χρέος καθώς αυτά ανοίγουν τις πόρτες των QE αλλά και των αγορών σε εύλογο χρόνο, ενώ διευκολύνουν και την παρουσία στο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Όλα αυτά όμως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση ΔΝΤ- Βερολίνου, όπου οι δύο ισχυροί πόλοι του προγράμματος θα συντονιστούν εν όψει των δομικών αναταράξεων στην Ευρωατλαντική χώρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr