Τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί που πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας σε ρόλο… γεφυροποιού, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισαν την Τετάρτη με δηλώσεις τους, πως –επί της ουσίας- ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αν και εξέφρασε ανοιχτά τις αντιρρήσεις του σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, κατέστησε σαφές πως η Κομισιόν επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «δικλείδα ασφαλείας». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «χρειάζεται μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ, το οποίο, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα».
Πιο… γλαφυρός ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε πως «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει». Μία δήλωση που φυσικά ομοιάζει με τις σχετικές τοποθετήσεις που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ξεκάθαρα πια αναζητείται μία λύση με το ΔΝΤ πάνω στο «άρμα» του προγράμματος και φυσικά το γεγονός αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει πως δεν επιθυμεί να πάρει άλλα μέτρα λιτότητας.
Αφήνει ανοιχτό το να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά με το χαρακτηριστικό «φτάνει πια με τη λιτότητα» που είπε στον Πιερ Μοσκοβισί, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποιες παραχωρήσεις είναι διατεθειμένος να κάνει για να κλείσει την αξιολόγηση.
Με δεδομένο ότι στο Eurogroup της Δευτέρας είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει συνολική συμφωνία, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι να υπάρξει «πολιτική πρόοδος», όπως επισημαίνουν από την Κομισιόν, με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις προς το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το εγχείρημα φαντάζει πραγματικά πολύ δύσκολο, καθώς θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση καλούνται να βρουν το τέλειο «αμπαλάζ» που θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ και που παράλληλα θα μπορέσει να πλασαριστεί στην ελληνική κοινωνία ως μία συμφωνία με προοπτικές ανάπτυξης και όχι ως ένα ακόμα πακέτο μεταρρυθμίσεων φορτωμένο με νέα μέτρα λιτότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά είναι εξίσου σημαντικό η συμφωνία να καλύπτει και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οι βουλευτές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και περιμένουν να δουν τι θα κληθούν τελικά να ψηφίσουν. Η διάθεση να στηριχθεί η κυβέρνηση είναι δεδομένο πως υπάρχει, ωστόσο, υπάρχει και η προσδοκία για μία "καλή" συμφωνία, την οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν στους ψηφοφόρους τους, στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Όπως είπε και ο Πιερ Μοσκοβισί, οι αποφάσεις τώρα ανήκουν στον Αλέξη Τσίπρα που καλείται να βρει τη "χρυσή τομή" και να βγει ζωντανός από το δωμάτιο με τους... ελέφαντες (Γερμανία-ΔΝΤ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr