Βέβαια, αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι εύθραυστη και χωρίς στέρεες βάσεις, καθώς και πολύ ισχνή δεδομένης της χαμηλής βάσης εκκίνησης.
Η αύξηση του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο του 2016 με βάση τις προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 1,8%, το 2ο τρίμηνο καταγραφόταν ύφεση 0,5% και το πρώτο τρίμηνο ύφεση 0,8%.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χθεσινές χειμερινές της προβλέψεις έκανε λόγο για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,3% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 0,3% στην οποία βασίζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός).
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, το 4 ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 0,4%, σε σχέση με το 3 ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 4 ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,3%.
Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4 ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο 2015. Από την ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται ότι οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 6/03/2017, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε.
Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων του 2016 έχει αναθεωρηθεί κυρίως λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr