Χωρίς να έχει αποφύγει την απάλειψη της υποχρέωσης για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2023 και με ισχνές παραχωρήσεις στο χρέος, η κυβέρνηση, έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής συντάξεων, αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018, όπως και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Οι ώρες περνούν δραματικά και στο κλίμα αυτό, όπου σημειώθηκε η ηχηρή απουσία Χουλιαράκη από την χθεσινή συνεδρίαση του EWG ,ταξίδι αστραπή πραγματοποιεί το απόγευμα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών.
Το Euroworkinggroup εκτιμά ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα εφικτή μέχρι τις 20, αλλά, εναπόκειται πλέον στην Αθήνα να κάνει τα επόμενα βήματα ώστε η συμφωνία να κλείσει.
Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες». Ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
H συνάντηση Τσακαλώτου- Θεσμών θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογήθηκε μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.
Πέραν του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και, πιθανόν, ο Πόουλ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ.
Στόχος των διαβουλεύσεων θα είναι να γεφυρωθεί η απόσταση κατ΄ αρχήν μεταξύ των ίδιων των θεσμών ώστε αυτοί, με ενιαία πλέον θέση, να αναζητήσουν πεδίο συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να αποφύγει τη λήψη μέτρων και την υποχρέωση διατήρησης υψηλών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ίσο με 2% του ΑΕΠ, (3,6 δις) από τα οποία κάποια θα ψηφιστούν αμέσως και τα υπόλοιπα θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr