Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι «αν αν το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα του (ελληνικού) χρέους είναι εφικτή» και ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί με τη βιωσιμότητα γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, ο κ. Ράις σχολίασε:
«Η στήριξη αυτή, εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των στόχων. Το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της. Η στήριξη δεν είναι άνευ όρων, γι αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δει κανείς την επταετή πορεία των διαπραγματεύσεων, σήμερα υπάρχει περισσότερο συναίνεση σε θέματα μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης. «Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει σύγκλιση αναφορικά με τα βασικά θέματα».
Μάλιστα, ο Τζέρυ Ράις επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο όπου είχε συναντήσεις με τις γερμανικές αρχές, χωρίς υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το αν είχε τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Επίσης επανέλαβε ότι η «ισχυρή προτίμηση» του ΔΝΤ είναι ένα πρόγραμμα που να στηρίζεται στους εξής δύο πυλώνες: πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. «Έχουμε πει επίσης ότι αν στο τέλος της ημέρας η σταθερή επιθυμία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών είναι να προχωρήσουν με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά μέτρα».
Κληθείς να διευκρινίσει τη χρονική αλληλουχία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους ο κ. Ράις δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων. Ακόμη διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση, κάποιες μεταρρυθμίσεις (αφορολόγητο, συντάξεις), είναι σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα και την ελληνική οικονομία, «όμως μπορούν να νομοθετηθούν σήμερα και να εφαρμοστούν αργότερα».
Κλείνοντας δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr