Με αφορμή την ανακοίνωση του Ταμείου μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (6/2/2017), ο El-Erian χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «τα περισσότερα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου» συμφώνησαν με αυτό που αναφερόταν στην έκθεση για την Ελλάδα ότι το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφωνία μεταξύ των μελών του ΔΝΤ εντοπίστηκε και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αντιξοότητες στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ -δικαίως- μιλάει όλο και πιο έντονα για την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν στη μείωση του χρέους» τονίζει ο ίδιος και αναφέρεται στο γεγονός ότι πλέον το ΔΝΤ μιλάει και δημοσίως για το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο, η έκθεση του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική καθώς ο κανονισμός του δεν του επιτρέπει να δανείσει μια χώρα της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Αυτή η εκτίμηση όμως συνδυάζεται και με την απαίτηση του Ταμείου για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον El-Erian σε ένα οικονομικά ορθολογικό κόσμο, μια τέτοια έκθεση με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των μελών του ΔΝΤ θα πρέπει να αρκετή για να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, πόσο μάλλον στην περίπτωση της Ελλάδας.
«Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, καθώς το προσωπικό και η διοίκηση έχουν έρθει σε μια μεξικανική αντιπαράθεση με τα ευρωπαϊκά πολιτικά αφεντικά τους» επισημαίνει ο ίδιος.
Όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται στη μείωση του ελληνικού χρέους, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Κι όσο αυτή η κατάσταση παραμένει τόσο μεγαλύτερο πεδίο δράσης αποκτούν τα κόμματα κατά του κατεστημένου, τα οποία κάνουν λόγο για αναποτελεσματικότητα της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr