Την ώρα που το Ταμείο είναι το μόνο που θέτει εμφατικά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά και του «κουρέματος» των πλεονασμάτων η κίνηση να υπάρξει κατά μέτωπο επίθεση στον μόνο ουσιαστικά σύμμαχο αυτήν την ώρα για την Ελλάδα δημιουργεί ερωτήματα σε επενδυτικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι εκτιμούν ότι η «αφοπλιστική ειλικρίνεια» του Ταμείου τόσο σε επίπεδο σεναρίου διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας όσο και σε επίπεδο αποκάλυψης των εσωτερικών του διαφωνιών σε ανοικτή δημόσια ανακοίνωση προμηνύει τη διάθεσης του Ταμείου να μείνει εκτός του προγράμματος.
Ωστόσο κάτι τέτοιο απομακρύνει το όνειρο των QE από την Ελλάδα καθώς η παρουσία του, η έκθεση βιωσιμότητάς του μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητα στοιχεία για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πλέον μετά τα όσα έγιναν στην Ουάσιγκτον το «μπαλάκι» περνά στο γήπεδο του eurogroup, όπου η διάθεση πρωτοβουλιών από τον πρόεδρό του Γερ. Ντάισενμπλουμ είναι δεδομένη. Παράγοντες με γνώση της διαπραγμάτευσης σημειώνουν ότι εφόσον η Ευρωομάδα δηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή της για λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ελληνική πλευρά «κουρέψει» το αφορολόγητο, προχωρήσει σε προκαταβολική νομοθέτηση έστω κάποιων από τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ και δείξει προσήλωση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στην ενέργεια μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο άρσης του αδιεξόδου και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι για την Αθήνα είναι μονόδρομος η υποχώρηση στις σκληρές απαιτήσεις των Θεσμών, που σε πολλά σημεία έχουν καταγράψει συγκλίσεις μεταξύ τους. Στο φόντο αυτό μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές της ελληνικής πρότασης της κυβέρνησης για τα μέτρα μετά το 2018 την οποία θα παρουσιάσει αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο Euro Working Group (EWG). Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στο αφορολόγητο όριο εξετάζεται στο πού θα φτάσει με όριο το επίπεδο των των 7.200. Σε ό, τι αφορά στους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που θα εκτείνεται ως το 2021, η ελληνική πλευρά προτείνει εναλλακτικά αντί 3,5% του ΑΕΠ για 3 έτη που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα 3% του ΑΕΠ για 5 έτη, έως το 2023 δηλαδή.
Αναφορικά με τον «κόφτη», το νέο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων ( όπως περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ποσού στα 6.000 ευρώ και κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν). Τέλος αναμένεται να προταθεί εφαρμογή «αντίστροφου κόφτη» με την υπεραπόδοση από τα έσοδα να κατευθύνεται για μειώσεις φόρων και κοινωνικές δαπάνες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr