Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη λανθασμένη πολιτική των εποπτικών αρχών που παρέσυραν και Κυβερνητικές επιλογές σύμφωνα με την οποία για να συστήσει κάποιος ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων) θα πρέπει να είναι ή τράπεζα ή ΕΠΕΥ με ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ, ποσό υψηλό που δεν συναντάται σε καμία χώρα της Ευρώπης και λειτουργεί αποτρεπτικά στη σύσταση θεσμικών χαρτοφυλακίων.
«Πρέπει άμεσα να αντιγράψουμε το θεσμικό περιβάλλον της Αγγλίας ή/και του Λουξεμβούργου προκειμένου η επιθυμία να γίνει η Ελλάδα Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο να γίνει πράξη και να μη μείνει στη θεωρία» υποστήριξε ο κ. Μωραϊτάκης.
Κατέληξε λέγοντας «ότι η απουσία θεσμικών επενδυτών είναι επίσης αποτέλεσμα της ολέθριας πολιτικής να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου για ιδίο όφελος, στερώντας ταυτόχρονα από τη χρηματιστηριακή αγορά τον σημαντικότερο ίσως σταθεροποιητικό παράγοντα, που εκ των θεσμικού ρόλου του λειτουργεί έτσι ώστε να αμβλύνονται οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr