«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα απ' ό,τι θα ανέμενε κανείς» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όπως σημείωσε, «είναι προς όφελος όλων η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να κινηθεί για την ταχεία επιστροφή των ελεγκτών των θεσμών στην Αθήνα.
«Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, κάνοντας θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας και υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά.
Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη. «Μπορώ να φανταστώ σε μελλοντικά (ευρωπαϊκά) προγράμματα να μην έχει συμμετοχή το ΔΝΤ, όμως στο ελληνικό πρόγραμμα συμμετέχει από την αρχή και έχει πολλή μεγάλη τεχνογνωσία».
Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αρνήθηκε όμως να τους παρουσιάσει λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους θεσμούς.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε την ανάγκη επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, ενώ τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού, που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος.
Όπως είπε, «είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία».
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε θαυμαστά επιτεύγματα το 2016 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή των θεσμών θα πραγματοποιηθεί γρήγορα. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν προσπάθειες» συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι «δεν είμαστε μακριά».
Κοινό μέτωπο δανειστών για προληπτική νομοθέτηση μέτρων
Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το reporter.gr, οι θεσμοί ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση τη νομοθέτηση μέτρων όπως περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα έχουν ισχύ το 2019, κρατώντας μάλιστα μια κοινή γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα. Οι δανειστές ζητούν αυτά τα μέτρα εκ των προτέρων για την περίπτωση που κριθεί εκ του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων ότι θα χρειαστούν.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών πριν από το Eurogroup δεν παρουσίασε κάποια πρόοδο.
Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται τη συγκεκριμένη απαίτηση των δανειστών και επιμένει στη μη νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων ούτε για την περίοδο μέχρι το 2018, ούτε για μετά. Μάλιστα, στηρίζει τη θέση της στον ενισχυμένο «κόφτη» ο οποίος δεσμεύει για περικοπή δαπανών ή αύξηση φόρων και μετά το 2018 αν χρειαστεί.
Επίσης, η Αθήνα επικαλείται την δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr