Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, Πρόεδρο του EuroWorking Group, προκειμένου να διερευνήσουν το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης και να δημιουργήσουν... μονοπάτι συμφωνία.
Επίσης, στις 14:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης). Την πλευρά του ΔΝΤ εκπροσώπησε τελικά ο Πολ Τόμσεν, αν και νωρίτερα είχε δηλώσει ασθένεια.
Συνάντηση υπήρξε και με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 15:30 ώρα Ελλάδος, περίπου μισή ώρα δηλαδή πριν ξεκινήσει το Eurogroup.
Επιστολή Τσακαλώτου: Πλεονάσματα 3,5% για 3 χρόνια ή 3% για 5 χρόνια
Στο μεταξύ, η Καθημερινή δημοσιεύει σημεία της επιστολής που φέρεται να έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πρότεινε τα παρακάτω:
1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.
2. Πρόταση για τον "κόφτη" για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr