Χτες ο ESM, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, ενέκρινε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία αποφασίστηκαν τον Δεκέμβριο και εγκρίθηκαν από τη γερμανική βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.
«Τα μέτρα είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση της αναλογίας ΑΕΠ/χρέους κατά περίπου 20% έως το 2060.
Επίσης, αναμένουμε ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μειωθούν κατά περίπου 5% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο Κ. Regling.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το Δ.Σ. του EFSF έχει επίσης αποδεχτεί μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια σε σκοπό και σχεδιασμό με εκείνη του ESM, που όμως θα εφαρμοστεί στα ομόλογα του EFSF με κυμαινόμενο επιτόκιο που δόθηκαν στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα ο EFSF παγώνει την αύξηση των επιτοκίων για το 2017 σε τίτλους 11,3 δισ. ευρώ του EFSF τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά χρέους. Ένα περιθώριο 2% είχε αρχικά προβλεφθεί από το 2017.
Σύμφωνα με τη Citigroup, αυτά τα μέτρα θα έχουν πραγματικά συμβολή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το 2030 και έπειτα.
Για το 2017 το βάρος θα μειωθεί κατά μόνο 200 εκατ. ευρώ, και αυτό θα είναι το μοναδικό όφελος για την Ελλάδα και το κόστος για τους δανειστές, διαπιστώνει η Citigroup.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr