Η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να… πανηγυρίσει με την απόφαση του ESM να δρομολογήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ωστόσο, τα δύσκολα αρχίζουν από το Eurogroup της Πέμπτης κι έπειτα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δεχθεί έντονες πιέσεις, να… υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έστειλε την Δευτέρα μία επιστολή προς το Eurogroup στην οποία αναφέρει πως την Πέμπτη θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα πηγαίνει χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας. Όλα είναι ανοιχτά και το χαρτί με τις ελληνικές θέσεις είναι προς… συμπλήρωση από κοινού με τους θεσμούς.
Άλλωστε και μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης, σε τεχνικό επίπεδο υπάρχουν συνεννοήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, ώστε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, να μπορέσει να παρουσιαστεί μία εικόνα προόδου στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το προηγούμενο διάσημα.
Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φτιάξει ένα προσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων, όπου κυρίως υπάρχει ο περίφημος «κόφτης» αλλά και μια σειρά ιδεών για το πώς θα μπορέσει να κλειδωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μετά.
Παράλληλα, η συζήτηση για το αφορολόγητο έχει πια ανοίξει για τα καλά και οι θεσμοί, με πρώτο και καλύτερο το ΔΝΤ εκτιμούν πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση. Το υπ. Οικονομικών φέρεται να επεξεργάζεται σενάρια για «κόφτη» στο αφορολόγητο. Έτσι εξετάζεται η δημοσιονομική απόδοση να υποχωρήσει στα 5.000 ή στα 6.000 ευρώ.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την ημερομηνία ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου μπαίνουν ακόμη και σχέδια για:
- Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15.
- Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
- «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
Σκληρή στάση από τους δανειστές -Κλειδί το αφορoλόγητο
Από την άλλη μεριά του... τραπεζιού τις διαπραγμάτευσης, οι δανειστές δείχνουν να επιλέγουν σκληρή γραμμή. Ειδικά το Βερολίνο διαμηνύει ότι μόνο με νομοθέτηση των μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις θα υπάρξει επανεκκίνηση της β’ αξιολόγησης.
Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν επίσης ότι το ΔΝΤ, θα επιστρέψει στην Αθήνα μόνο αν δουν την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί τα μέτρα με τα οποία θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% που προβλέπει μετά το 2018 το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οι προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο μεθαυριανό Eurogroup, θα περιλαμβάνουν εναλλακτικά "μενού".
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται σχέδιο για μείωση του αφορολογήτου στα 7.200 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Εκτιμάται ότι με αυτή την πρόταση κλείνει το κενό του 2018 ύψους 370 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργείται υγιής βάση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τα 1 δις. φορολογικά έσοδα που παράγονται για τα δημόσια ταμεία για μετά το 2018. Ουσιαστικά με το σενάριο αυτό η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ πάει στα 1.600 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για κάθε 100 ευρώ μείωση οι φορολογικές εισπράξεις αυξάνουν κατά 330 εκατ. ευρώ.
Εναλλακτικά και ιδανικά για την Ελλάδα υπάρχει ο μηχανισμός αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων που αντικαθιστά τον «κόφτη» από το 2018. Σε αυτόν λοιπόν τον μηχανισμό η κυβέρνηση εντάσσει και τις φορολογικές δαπάνες, τη μείωση δηλαδή του αφορολόγητου όταν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του πλεονάσματος. Ο διευρυμένος μηχανισμός προσφέρεται ως εγγύηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πλην όμως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί καθώς ήδη για το 2016 υπάρχει το υπερπλεόνασμα των 4,4 δισ. ευρώ, το οποίο εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Δεκεμβρίου και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές μεταφράζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ. ακόμη και μετά τις παροχές των 617 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε συνταξιούχους και νησιά) δημιουργεί τα περιθώρια ασφαλείας τα οποία απαιτούνται για να μείνει ανενεργός. Παράλληλα υπάρχει και η συμπερίληψη για μέτρα ανακούφισης σε περίπτωση εκπλήρωσης στόχων με κύριο στόχο την ελάφρυνση της φορολογίας.
Το θέμα της μείωσης φόρων για στήριξη της ανάπτυξης αναμένεται να τεθεί με στόχο τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% για μετά το 2018 -σε αντίθεση με το 3,5% που ζητά η Γερμανία με το 1% της διαφοράς να πηγαίνει για μείωση φόρων και εισφορών.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr