Από την άλλη, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ξεμπλοκάρουν και σταδιακά θα υλοποιούνται. Ο EFSF και ο ESM θα λάβουν την τελική απόφαση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στις 20 και 23 Ιανουαρίου, αντίστοιχα.
Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν μόνο μια ελάχιστη μείωση του λόγου του χρέους μέχρι το 2060 και μια μικρή αύξηση στην επόμενη δεκαετία. Θα μειώσουν επίσης τις πληρωμές τόκων κατά 200 εκατ. ευρώ το 2017.
Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει. Η Γερμανία παραμένει πιστή στη θέση της ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά σε περίπτωση που αυτή δεν εξασφαλιστεί θα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τη γερμανική Βουλή.
Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να μπλοκάρουν όμως στο γεγονός ότι οι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εντεύθεν, ενώ απαιτείται περισσότερη πρόοδος από την Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και της ενέργειας.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να νομοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας μετά το 2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr