"Ως ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας, προσφέρω την ειλικρινή αποτίμηση των 600 εκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου καταβολής συντάξεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων" αναφέρει μιλώντας σε δημοσιογράφους και υπενθυμίζοντας τα όσα είπε σε άρθρο του στην Αυγή.
"Περιληπτικά, οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι του σχεδίου καταβολής συντάξεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 600 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά ψήφων. Μόλις καταλάβουν οι φορολογούμενοι τα κρυμμένα γεγονότα πίσω από τις προσπάθειες επηρεασμού των τίτλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης με συναισθηματικά φορτισμένα σλόγκαν, οι φορολογούμενοι θα δουν ότι τα σχέδια καταβολής συντάξεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων δεν είναι έξυπνα και είναι υπερβολικά καταστροφικά για την οικονομία. Και, αυτοί που συμβούλεψαν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το συγκεκριμένο σχέδιο θα καταλάβουν γιατί με την κατασπατάληση 600 εκατομμυρίων ευρώ θα χάσουν περισσότερους ψηφοφόρους το 2017 από ότι κέρδισαν με τις καταβολές (εάν κερδίσουν καθόλου νέους ψηφοφόρους).
Πέραν των πολιτικών συμβούλων που δημιούργησαν αυτό το καταστροφικό σχέδιο, κανείς δεν πιστεύει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ήταν μια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων για μια κυβέρνηση που έχει μείνει πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις και χάνει γρήγορα έδαφος. Τα σλόγκαν αλληλεγγύης και κοινωνικής ισότητας θεωρούνται ως πολιτική διγλωσσία και προκαλούν μεγαλύτερη δυσπιστία και απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτοί οι δεινόσαυροι-πολιτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης θα έπρεπε να αντικατασταθούν με οικονομικούς συμβούλους οι οποίοι έχουν επιτυχημένη εμπειρία δεκαετιών στη βοήθεια των κυβερνήσεων να κερδίσουν την πίστη και εμπιστοσύνη των φορολογουμένων.
Αφήνοντας κατά μέρος τα ανειλικρινή πολιτικά σλόγκαν ας εστιάσουμε στα στοιχεία που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι σχετικά με το σχέδιο καταβολής συντάξεων της περιόδου των Χριστουγέννων. Τα πέντε κατωτέρω σημεία τονίζουν την μη έξυπνη λογική και τις υπερβολικά οικονομικά καταστροφικές συνέπειες του συγκεκριμένου σχεδίου.
1. Παραλειφθέντα Γεγονότα: Δεν υπήρξε καμία αναφορά κατά το προηγούμενο έτος στο γεγονός ότι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ των κυβερνητικών λογαριασμών έμειναν ανεξόφλητα. Καμία αναφορά στο γεγονός ότι αυτή η καταβολή ισούται με περίπου 20% του ήδη μικρού αποθέματος ρευστών διαθεσίμων της κεντρικής κυβέρνησης. Καμία αναφορά στο πώς η ισότητα των φορολογουμένων της κυβέρνησης θα μειωθεί κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Καμία αναφορά στο γεγονός ότι το καθαρό χρέος της κυβερνήσεως θα αυξηθεί κατά σχεδόν μισό τοις εκατό του ΑΕΠ. Καμία αναφορά στο ότι αυτό το σχέδιο καταβολής δημιουργεί μια προσδοκία ετήσιας παράδοσης και μιας υφιστάμενης υποχρέωσης που ξεπερνά τα 10 δις. Ευρώ ή ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη είσπραξη εσόδων από τους φόρους προέρχεται από τη μοναδική είσπραξη των ανεξόφλητων χρημάτων που οφείλονται στην κυβέρνηση. Εισάγοντας έξοδα τα οποία αναμένονται να επαναληφθούν ετησίως με έσοδα τα οποία δεν θα επαναληφθούν ετησίως είναι οικονομικά απερίσκεπτη και αφήνει μια τοξική κληρονομιά στους μελλοντικούς φορολογούμενους, ειδικά τους νέους. Για να τεθεί αυτό σε μια προοπτική, η δημιουργηθείσα υποχρέωση από αυτό το σχέδιο εξαγοράς ψήφων αποτελεί περίπου το 6% του ΑΕΠ, το οποίο κάνει να φαίνεται μικροσκοπική η πολιτική συζήτηση σχετικά με τη μείωση του πρωτογενούς ισολογισμού κατά ένα ή δύο τοις εκατό.
2. Καμία Συζήτηση για Εναλλακτικές: Καμία συζήτηση για τις επιπτώσεις του να δοθούν χρήματα για άμεση κατανάλωση τα Χριστούγεννα κατά της ενθάρρυνσης έξυπνης εκπαιδευτικής ή οικονομικής επένδυσης ή αποταμίευσης σε περίπτωση ανάγκης. Και καμία συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν 600 εκατομμύρια ευρώ να δοθούν για επαγγελματική κατάρτιση ή δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να μειωθεί η ανεργία των νέων της τάξεως του 50% με μακροπρόθεσμα οφέλη. Ήταν όντως το συγκεκριμένο σχέδιο εξαγοράς ελληνικών ψήφων η καλύτερη χρήση που μπορούσε η κυβέρνηση να βρει για 600 εκατομμύρια ευρώ;
3. Ψευδείς ισχυρισμοί: Αυτό το σχέδιο εξαγοράς ψήφων βασίζεται ανειλικρινώς σε ψευδείς ισχυρισμούς ότι έχει επιτευχθεί ένα περίπου ισοσκελισμένο πρωτογενές πλεόνασμα (το οποίο έμμεσα λέει στον κόσμο ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι θα τηρήσει την καταβολή έστω ενός ευρώ που αντιστοιχεί σε τόκους) ή βασιζόμενο στην αυτοκαταστροφική πολιτική ρητορική της επαιτείας ώστε να αναγνωριστούν ως αβοήθητα θύματα ή δικαιολογώντας περισσότερη βοήθεια από την υπόλοιπη ευρωζώνη στο όνομα της αλληλεγγύης.
4. Η αλληλεγγύη της ΕΕ που αγνοείται: Απόντα από αυτές τις παρακλήσεις θυματοποίησης ή αλληλεγγύης είναι τα στοιχεία ότι η Ελλάδα λαμβάνει περίπου €6 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος σε καθαρά κεφάλαια ΕΕ/ΕΤΕΠ, εξοικονομεί περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος για έξοδα τόκων και έλαβε 25 δισεκατομμύρια ευρώ για ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια του 2015 και 2016 (με 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016). Αυτές οι τρεις μορφές ενίσχυσης από την ΕΕ προς την Ελλάδα ανήλθαν στο ποσό των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016. Κανένας Έλληνας πολιτικός δεν έχει το θάρρος να πει στους ψηφοφόρους ότι αυτοί οι αριθμοί ισούνται με το 12% του ΑΕΠ. Ναι, 12 % του ΑΕΠ της αλληλεγγύης της ΕΕ το 2016 στην Ελλάδα, και ούτε ένα ευχαριστώ από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.
5. Το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα: Ξανά βλέπουμε τις καταστροφικές συνέπειες μια κυβέρνησης που αρνείται να χρησιμοποιήσει ένα διεθνώς συγκρίσιμο ισολογισμό ή καταρτισμένους οικονομολόγους. Περαιτέρω, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μεγαλοποιεί το χρέος της χρησιμοποιώντας τη μελλοντική ονομαστική αξία του 177% του ΑΕΠ και όχι τα ορθώς υπολογισμένα νούμερα χρησιμοποιώντας διεθνώς συμφωνημένους κανόνες (σημερινή αξία), το οποίο θα παρουσίαζε συνολικό χρέος στο 71% του ΑΕΠ και καθαρό χρέος μόνο 45% όταν λαμβάνονται υπόψη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετρητά, αποθέματα και ομόλογα. Η μεγιστοποίηση του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο έχει αποκαλεστεί ως το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα διαιωνίζει τη νοοτροπία του θύματος εντός της Ελλάδας και εκτρέπει την προσοχή μακριά από την κακή άσκηση κυβερνητικής διαχείρισης κατηγορώντας ένα ανυπεράσπιστο διάβολο του.
Ως ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας προσφέρω την ακόλουθη συμβουλή. Οι συνέπειες μιας τέτοιου είδους οικονομικής απερισκεψίας αποτρέπουν την Ελλάδα από το να κερδίσει την πίστη και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φορολογουμένων και των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών. Για να αποφευχθούν περισσότερες απερίσκεπτες αποφάσεις πρέπει όλοι να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα να χρησιμοποιήσουν καταρτισμένους οικονομολόγους στη λήψη τέτοιου είδους σημαντικών αποφάσεων και να μεταφέρουν τον αντίκτυπο στο κυβερνητικό ισολογισμό σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ειδικά την μεταβολή στην κυβερνητική Ισότητα των Φορολογουμένων."
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr