Οι κοινωνίες έχουν όρια και όταν παραβιάζονται δημιουργούνται τέρατα και τερατογεννήσεις.
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για 13η σύνταξη και ΦΠΑ δεν έχει σχέση με εκλογές. Η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία με την κοινωνία όρθια. Τα μέτρα δεν παραβιάζουν καμιά συμφωνία. Αξιοποιούν περιθώρια που οι θυσίες του λαού δημιούργησαν, συμπλήρωσε λίγο μετά.
Τα μέτρα είναι συστατικό μέρος της πολιτικής μας και του θετικού σχεδίου που έχουμε. Κρίσιμος σταθμός στην πορεία του προγράμματος είναι η φάση που διανύουμε.
Από το σύντομο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, όπως η ένταξη στο QE, θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγορα θα μπούμε σε ένα ξέφωτο.
Το σχέδιο προχωρά προς την τελική φάση παρά την καταστροφολογία της ΝΔ και ακυρώνει κάθε φιλολογία για τέταρτο μνημόνιο υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Όπως είπε τέσσερις παράγοντες καθιστούν το σχέδιο εφικτό:
* Η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.
* Οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία καθώς σπάει ο κύκλος της ύφεσης.
*Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θωρακίζουν την οικονομία. Η σύγκριση με το PSI είναι άστοχη και παραπλανητική. Αυτό που έμεινε από το PSI ήταν η χρεοκοπία των τραπεζών και η εξαέρωση των αποθεματικών των Ταμείων.
* Σε συνθήκες αυξανόμενης αβεβαιότητας ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας αυξάνει.
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχεδίων είναι ο χρόνος. Δεν αρκεί να βγούμε «κάποτε» στις αγορές και να κλείσει «κάποτε» η β’ αξιολόγηση. Πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες έως το Μάρτιο και να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Το παράδοξο με τη στάση του ΔΝΤ είναι ότι εφόσον οι δανειστές δεν προχωρήσουν σε απομείωση χρέους ζητά μέτρα από την Ελλάδα, ως η χώρα να είναι υπεύθυνη για αυτό. Η χώρα δεν συζητά μέτρα έξω από τη συμφωνία και την εντολή που έχει δώσει ο ελληνικός λαός.
Οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε εμπόδια που βάζουμε εμείς αλλά σε αντιφατικές απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών. Ορισμένες χώρες θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά δεν αποδέχονται τα μέτρα που ζητά.
Το Ταμείο ζητά περισσότερη ελάφρυνση χρέους. Όταν όμως αυτή η απαίτηση δεν πραγματοποιείται έρχεται σε αυτό που λέει ότι δεν θέλει, δηλαδή νέα λιτότητα.
Η διέξοδος υπάρχει αν η συζήτηση μετατοπιστεί από τα πλεονάσματα στις προϋποθέσεις επίτευξής τους και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ούτε 2% πρωτογενές πλεόνασμα αν η οικονομία δεν έχει ανάκαμψη. Ας συζητήσουμε πόση ανάπτυξη μπορούμε να έχουμε και μετά να δούμε πόσα πλεονάσματα μπορούμε να πετύχουμε.
Ο Γιάννης Δραγασάκης εστιάσε στην ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένες και δίκαιες μειώσεις φορολογικών συντελεστών μέσω της μείωσης του στόχου πλεονάσματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr