Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε καλό κλίμα στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών, για τα Χρηματοπιστωτικά και τη Δικαιοσύνη, οι οποίες έγιναν τη Δευτέρα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το reporter.gr, στις συναντήσεις του Σαββατοκύριακου υπήρξαν βήματα προόδου.
Στο μέτωπο του δημοσιονομικού και του εξωδικαστικού συμβιβασμού υπήρξε συμφωνία, ωστόσο στα εργασιακά παραμένουν μεγάλες διαφορές, που θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι το μέσο της εβδομάδος για να υπάρξει η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Επίσης ανοικτά παραμένουν τα θέματα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Υποχωρήσεις και συμφωνίες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης, τα χαράματα της Κυριακής, στον εξωδικαστικό μηχανισμό (δηλαδή της δυνατότητας διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Προμηθευτές, κ.α.) θα μπορούν να λάβουν όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Δηλαδή, εκτός της «ομπρέλας» του εξωδικαστικού μηχανισμού μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει των αρχικών της θέσεων, που ήταν η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω ρυθμίσεων από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αδιακρίτως, προκειμένου να «κλείσει» η διαπραγμάτευση στο μέτωπο αυτό.
Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η συγκεκριμένη ρύθμιση να καλύψει τουλάχιστον 400.000 νομικά πρόσωπα (300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 70.000 μικρές επιχειρήσεις και 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις), που σήμερα εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμα ανοίγματα μόνο στις τράπεζες άνω των 60 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι θεσμοί φαίνεται να έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές τους θέσεις στα ζητήματα του κουρέματος ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών αποδεχόμενοι την θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μη περιλαμβάνονται οι φόροι αυτοί στο κούρεμα.
Η διαδικασία
Έτσι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για να γίνει η ένταξη μιας επιχείρησης στη διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης οφειλών, θα πρέπει να κατατίθεται σχετικό αίτημα στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να υπάρχει, αφού υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν στην ένταξη, τότε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στη διαδικασία.
Κομβικός είναι ο ρόλος του διαπιστευμένου δικαστικού διαμεσολαβητή (ο αριθμός τος φτάνει τις 2500 και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία επαγγελματικής διεξόδου για νομικούς κτλ) ο οποίος και θα ξεκινά την όλη διαδικασία της ρύθμισης των χρεών. Θα προτείνει σειρά λύσεων για την επαναφορά σε βιώσιμο δρόμο της επιχείρησης π.χ. πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, “κούρεμα" μέρους των οφειλών ή και άλλες μορφές ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεων, αλλά και ένεση ρευστότητας από τον επιχειρηματία ή από στρατηγικό επενδυτή, αν και εφόσον υπάρχει στην εικόνα, κ.α.
Αναφορικά με τις ρυθμιζόμενες οφειλές αυτές θα είναι μόνο παλιές έως και το Σεπτέμβριο του 2016, ενώ κλειδί για όλα είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Κριτήρια για αυτό θα θεωρούνται ο τζίρος ,τα χρέη της επιχείρησης, ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται ενώ ρόλο θα παίζει και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί. Όσο για την διάρκεια του νόμου φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές προχώρησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και η διάρκεια θα είναι 18 μήνες.
Συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2017
Στο μεταξύ στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι του μνημονιακού στόχου για 1,75% του ΑΕΠ κλείδωσε η συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Έτσι αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στις 6 το απόγευμα στη Βουλή. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό κενό των 50 εκατ. ευρώ που κατέγραφαν οι θεσμοί μηδενίστηκε. Τονίστηκε μάλιστα ότι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα παραμείνει και μαξιλάρι 300 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς, παράλληλα με την κάλυψη των χρημάτων που απαιτούνταν για την εφαρμογή του νέου επιδόματος αλληλεγγύης.
Αναφορικά με το 2018 το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί παραμένει στα 600 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα τίθεται σε διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις παρεμβάσεις στο χρέος.
Διαφορές στα εργασιακά
Στο μεταξύ στο μέτωπο των εργασιακών καταγράφονται μεγάλες διαφορές. Οι θεσμοί, επιμένουν τόσο στην αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, όσο και στην κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, μέτρο που, αν πράγματι εγκριθεί, οδηγεί κατ' ουσίαν στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, όμως η ελληνική πλευρά εμμένει προς το παρόν στις θέσεις της.Η ελληνική πλευρά επιμένει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο φαντάζει αδιέξοδο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Επίσης, σε μεγάλο «αγκάθι» τείνει να εξελιχθεί και το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι οι θεσμοί ζητούν αλλαγές τόσο στις απολύσεις συνδικαλιστικών στελεχών και στο καθεστώς προκήρυξης απεργιών.
Πάντως αναμένεται συνέχιση της εντατικής διαβούλευσης μέχρι την Τρίτη. Στη συνέχεια σχεδιάζεται σειρά διαβουλεύσεων εξ αποστάσεως με στόχο να τηρηθεί το ορόσημο της 28ης Νοεμβρίου. Τελικό ορόσημο για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής συμφωνίας εντός του 2016 είναι το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
Υγεία
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες απο το Υπ. Υγείας, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής ή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών στις βασικές κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας με στόχο την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκεότι θα λάβει όλα τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, τον έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπευτικώνπράξεων μέσω της ενσωμάτωσης πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενίσχυση της ικανότητας του δημοσίου τομέα να καλύπτει υγειονομικές ανάγκες και τη συμπληρωματική συνδρομή των ιδιωτών παρόχων,την κεντρικοποίηση των προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων, τη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,καθώς και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω μηχανισμού HTA, κριτηρίων εισόδου στη θετική λίστα των καινοτόμων φαρμάκων, διαπραγμάτευσης τιμών και αυξημένης διείσδυσης των γενοσήμων.
Επιβεβαιώθηκαν, τέλος, τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση αυτών των μέτρων και στις επόμενες μέρες αναμένονται οι τελικές διατυπώσεις του κειμένου συμφωνίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ή αύξηση- σε σχέση με την αρχική μνημονιακή πρόβλεψη- του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017 και του ορίου claw back για τα νοσοκομειακά φάρμακα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr