Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πούρης επισημαίνει ότι η Ελλάδα καλείται να μπει στο «παιχνίδι», ξεκινώντας από την εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου για το microfinancing, σε μια περίοδο που κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη μοχλευτεί στην ΕΕ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) μέσω προγραμμάτων και εργαλείων μικροπιστώσεων, κι ο πήχης για το διάστημα 2014-2020 τοποθετείται σημαντικά υψηλότερα.
Ζητείται θεσμικό πλαίσιο
Ερωτηθείς σχετικά με το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, για το οποίο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε πρόσφατα, από τη Θεσσαλονίκη, ότι πρόκειται να ενεργοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, ο κ.Πούρης επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, στη δημιουργία του οποίου εμπλέκεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF).
"Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Το βασικό τώρα είναι να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και στην Ελλάδα μη τραπεζικών φορέων παροχής μικροπιστώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΕπ είναι εδώ, είμαστε στην Ελλάδα, το γραφείο μας στη χώρα ενισχύθηκε και δημιουργήθηκε ειδική ομάδα. Εχουμε αναλάβει τη δέσμευση να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια" είπε χαρακτηριστικά.
Ανάγκη εμπλοκής και τοπικών φορέων
Κατά τον ίδιο, τα οφέλη της ενεργοποίησης των μικροπιστώσεων και στην Ελλάδα θα είναι πολλαπλά όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εμπλοκή φορέων, όπως τα κατά τόπους επιμελητήρια ή οι αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων.
"Οι φορείς κι οι επιχειρήσεις που θα εμπλακούν όμως, πρέπει να δουν τις μικροπιστώσεις υπό το σωστό πρίσμα, δηλαδή να μη στραφούν σε αυτές θεωρώντας τες αποκλειστικά ένα εργαλείο επίτευξης οικονομικού κέρδους, αλλά να τις αντιμετωπίσουν και ώς τρόπο για να πετύχουν και κοινωνικούς σκοπούς" εξήγησε και πρόσθεσε ότι ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό των μικροπιστώσεων είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιό τους, οι επιχειρήσεις επωφελούνται και από υπηρεσίες που δεν είναι οικονομικής φύσης, όπως το mentoring και η συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς η προσέγγιση είναι ολιστική.
Η αλλαγή ισορροπιών στην Ευρώπη έκανε ελκυστικές τις μικροπιστώσεις
Παρότι στη νέα προγραμματική περίοδο τα χρηματοδοτικά εργαλεία μικροπιστώσεων εκτιμάται ότι θα μοχλεύσουν σημαντικά αυξημένα κεφάλαια, αυτές είναι κάτι σχετικά καινούργιο για την Ευρώπη και η ραγδαία ανάπτυξή τους σε ένα βαθμό σχετίζεται με την οικονομική κρίση και την αλλαγή των ισορροπιών στην τραπεζική αγορά και στο επιχειρείν.
"Μετά την κρίση οι ισορροπίες στην Ευρώπη έχουν αλλάξει και η νέα πραγματικότητα απαιτεί νέα μέσα. Τα υφιστάμενα τραπεζικά ιδρύματα, μετά την κρίση, αντιμετωπίζουν την οικονομία με διαφορετική προοπτική, κοιτάζουν να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους. Το δε κράτος αποσύρεται σιγά-σιγά από τις κοινωνικές πολιτικές και τις δημόσιες δράσεις και η ιδιωτική οικονομία βγαίνει πολύ περισσότερο στο προσκήνιο για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες. 'Ετσι με τις μικροχρηματοδοτήσεις σταδιακά δημιουργείται ένας νέος οικονομικός πόλος, ο κοινωνικός, για την επίτευξη με ιδιωτικά μέσα και πρωτοβουλίες των στόχων και των σκοπών που παλαιότερα επιτελούσε το κράτος" σημείωσε.
Κατά τον κ.Πούρη, είναι σε κάθε περίπτωση λανθασμένο να βλέπουμε τη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ώς καθαρά τραπεζική λειτουργία. "Δεν μπορούμε να ζητάμε από τις τράπεζες να κάνουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν μεν οι λεγόμενες ηθικές τράπεζες, αλλά αυτές είναι λίγες και το μερίδιό τους στην αγορά μικρό. Αρα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο και εδώ μπαίνουν οι μικροπιστώσεις" επισήμανε και πρόσθεσε ότι η ΕΤΕπ, πέραν των συνεργιών της με την Ευρωπαική Επιτροπή σε αυτό το πεδίο, αναλαμβάνει κι αυτόνομα δράση σε ό,τι αφορά τις μικροπιστώσεις. "Παρέχουμε χρηματοδότηση σε μεγάλους φορείς μικροχρηματοδοτήσεων είτε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε αυτόνομα καθώς θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή την αγορά και τους φορείς της" συμπλήρωσε.
Χαρτοφυλάκια μικροδανείων, ύψους μισού δισ. ευρώ το 2007-2013
Οι μικροπιστώσεις υπάρχουν ανά τον κόσμο ώς εργαλείο εδώ και περίπου 40 χρόνια, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο "ανακαλύφθηκαν" κυρίως μετά το 2000. Από το 2007, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την πρώτη σχετική πρωτοβουλία, έως σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, κι οι μικροχρηματοδοτήσεις εντάχθηκαν στις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ ώς εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης.
Η πρώτη σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση έγινε το 2010, με το πρόγραμμα PROGRESS, το οποίο ενεργοποίησε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία/μέσα, ένα εγγυοδοτικό και ένα αμιγώς χρηματοδοτικό, ενώ παράλληλα εφαρμόστηκε και το JASMINE για την παροχή τεχνικής βοήθειας, κυρίως σε μη τραπεζικούς φορείς παροχής μικροχρηματοδοτήσεων. Στο πλαίσιο του εγγυοδοτικού μέρους του PROGRESS, είχαν αρχικά δεσμευτεί κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ και επιτεύχθηκε μόχλευση επί 12, ήτοι δημιουργήθηκε χαρτοφυλάκιο δανείων της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Στο χρηματοδοτικό σκέλος, η αρχική δέσμευση ήταν 180 εκατ. ευρώ (100 εκατ. από την ΕΤΕπ και 80 εκατ. από την Κομισιόν) και στην αγορά κατέληξαν 200 εκατ. σε μικροδάνεια. "Με άλλα λόγια, δημιουργήθηκαν χαρτοφυλάκια μικροπιστώσεων της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο" σημείωσε ο σύμβουλος της ΕΤΕπ.
Σημαντικά αυξημένα χαρτοφυλάκια αναμένονται στη νέα προγραμματική περίοδο
Στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020), οπότε ενεργοποιείται η "εργαλειοθήκη" του προγράμματος EaSI, τα κεφάλαια θα είναι -κατά τον ίδιο- πολύ αυξημένα, αφού μόνο από την Κομισιόν η αρχική δέσμευση ανέρχεται στα 192 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη από την πλευρά της ΕΤΕπ διαμορφώνεται σε 300 εκατ. ευρώ για δράσεις του είδους, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κεφάλαια που θα μοχλευτούν.
Στο εγγυοδοτικό σκέλος του EaSI, τα πρώτα σημάδια είναι πολύ θετικά. Με αρχική δέσμευση 56 εκατ. ευρώ για μικροπιστώσεις, "ήδη είμαστε στα 100 εκατ. Το δε νέο μέσο παροχής χρηματοδότησης, που τώρα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, είναι πολύ μεγαλύτερο και προβλέπεται να έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων. Υπάρχει επίσης το λεγόμενο σχέδιο Γιούνκερ, στο πλαίσιο του οποίου προσπαθούμε στην ουσία να υποστηρίξουμε τα σχέδια των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων για την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο" κατέληξε ο κ.Πούρης, ο οποίος αργότερα σήμερα θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μικροπιστώσεων (European Microfinance Day).
Στόχος της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 16.30 στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, είναι η προώθηση των μικροπιστώσεων ως σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των Μκρομεσαίων Επιχειρήσεων και των ανέργων που σκοπεύουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρησης καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών που υλοποιούνται στην Ε.Ε. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης πανευρωπαϊκής καμπάνιας για τις μικροπιστώσεις, την οποία υποστηρίζουν 32 φορείς της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr