Ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπως στη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ, για να «γεφυρώσει» τις διαφορές.
Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης φαίνεται να τάσσεται, ήδη από την αρχή του 2016, υπερ της μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% έναντι του 3,5% και της επισημοποίησης μιας βραχυπρόθεσμης λύσης για το χρέος.
Ωστόσο, «κλειδί» για την επίτευξη των δύο αυτών στρατηγικών στόχων αποτελεί, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το άμεσο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών εντάσσεται και η έκθεση βιωσιμότητας που ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα, για πρώτη φορά από το 2010, καθώς μέχρι τώρα υιοθετούσε την έκθεση του Ταμείου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Έκθεση θα περιλαμβάνει τη δέσμη εκείνη των μέτρων που έχει ετοιμάσει ο ESM για μια βραχυπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος και η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνεννόησης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών (Βερολίνο και ΔΝΤ). Έτσι, εφόσον κριθεί εξυπηρετήσιμο το χρέος τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μια εξέλιξη που θα φέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία και τις τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr