Το reporter.gr είχε έγκαιρα επισημάνει πως η στάση της ΕΚΤ αποτελεί ουσιαστικά μία από τις τελευταίες ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για μία ουσιαστική υποστήριξη στο θέμα του χρέους. Παράλληλα, βέβαια η χώρα μας περιμένει και ένα σήμα από τον Μάριο Ντράγκι ότι θα εντάξει επιτέλους και τα ελληνικά ομόλογα στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης. Για την ώρα κάτι τέτοιο, βέβαια δεν είναι ορατό.
Σε πρώτη φάση, πάντως, οι δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γέμισαν με ικανοποίηση το Μέγαρο Μαξίμου, αν και βάζει φρένο στο ζήτημα ένταξης της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση.
Για το συγκεκριμένο και μία σειρά ακόμη ζητήματα, είναι προφανές, πως η ΕΚΤ θεωρεί σημαντικό να υπάρξει πρώτα μία συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους.
Το χρέος το "κλειδί"
Ο κ. Κερέ τόνισε ξεκάθαρα πως το "κλειδί" για την ομαλή πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι η λύση του χρέους. Γιατί, όπως, σημείωσε αν επιτευχθεί μία συμφωνία ελάφρυνσης τότε θα ξεκλειδώσουν δύο ακόμη πολύ σημαντικές εκκρεμότητες. Η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.
"Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς «συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους", σημείωσε ο Κερέ και υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στο πλαίσιο του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που είναι «αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
«Προσβλέπουμε σε μία λύση που θα μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τη δυναμική του δημόσιου χρέους, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα– κάτι που θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος- και θα αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα πριν από το τέλος του το προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπομονεύσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια» πρόσθεσε.
Ο Κερέ εξέφρασε ακόμα την πεποίθησή του για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εάν όλες οι πλευρές αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί.
«Πριν από ένα έτος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σύνολο μέτρων που θα διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. Εάν όλοι παίξουν τον δικό τους ρόλο, είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση για να δρέψει τα οφέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η οικονομία της θα είναι ισχυρότερη και πιο ανθεκτική», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ΕΚΤ είναι δεσμευμένη να παίξει τον ρόλο της ως η κεντρική τράπεζα για το ευρώ και επομένως για την Ελλάδα».
«Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές σε διαρκή βάση, είναι πάνω από όλα αναγκαίο να συνεχίσουν οι ελληνικές Αρχές να δείχνουν μία σοβαρή δέσμευση στους στόχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας: «Μόνο αν συμβεί αυτό, θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα καταργηθούν, αλλά, αντίθετα θα ενισχυθούν μετά το πρόγραμμα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω το δυναμικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Οι τράπεζες και τα επόμενα βήματα για τα "κόκκινα δάνεια"
Ο Κερέ χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ως «ένα πρώτο μεγάλο βήμα στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την προετοιμασία του εδάφους για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και την ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», αλλά τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα», σημειώνοντας ότι «το απλό γεγονός ότι οι τραπεζικές καταθέσεις παραμένουν στα τρία τέταρτα του επιπέδου τους στο τέλος του 2014 δείχνει ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης είναι σταδιακή».
Για το θέμα των νοικοκυριών και την προστασία τους σε περίπτωση πώλησης σε funds "κόκκινων" δανείων ο κ. Κερέ απάντησε ότι αυτό "ήταν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Πρέπει να υπάρξει κάποια προστασία για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που θα πρέπει, όμως, να είναι περιορισμένη και προσωρινή, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να αυξηθεί η δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας".
Υπογράμμισε δε πως η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί όρο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Πρόσθεσε αναφέροντας πως "γι' αυτό και επιμείναμε να υπάρξει στήριξη με άλλα μέσα, όπως με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα". Διαφορετικά, όπως είπε "δημιουργεί υπερβολικά βάρη και δεν θα μπορούν να δοθούν νέα δάνεια στην Ελλάδα".
Κλείνοντας επισήμανε πως υπάρχουν δύο πλέγματα προστασίας, ο νόμος Κατσέλη και η προστασία κατοικίας για το 2016-2017.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr