Ασφαλώς, ο στόχος της "fast track" ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να υλοποιήσει 33 προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί από τους θεσμούς.
Πρόκειται για μία σειρά από αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τις αποκρατικοποιήσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Το πρόσφατο παρελθλον έχει δείξει πως δεν είναι καθόλου εύκολο να προλάβει η Ελλάδα να είναι έτοιμη ως προς αυτούς τους στόχους στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, όπως επιθυμεί ο Πρωθυπουργός.
Από την άλλη μεριά, όμως, η Ελλάδα "καίγεται" να δείξει πως είναι αποφασισμένη και ικανή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να διεκδικήσει από τους εταίρους σαφείς απαντήσεις σχετικά με το μέλλον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και φυσικά την ελάφρυνση του χρέους που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα.
Το χρονοδιάγραμμα
Η πρώτη περίοδος, με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης, ξεκινάει στις 18 Οκτωβρίου που θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα έως τις 7 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup.
Στο διάστημα αυτών των τριών εβδομάδων η κυβέρνηση θέλει, σύμφωνα με την Καθημερινή, να κλείσει τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο –φιλόδοξος– στόχος ακολουθεί ένας μήνας ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο των μέτρων για το χρέος και να καθοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ.
Στις 5 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το τελευταίο για φέτος προγραμματισμένο Eurogroup και ιδανικά η Αθήνα θα ήθελε να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα έως τότε, ώστε να διεκδικήσει τη λήψη οριστικών αποφάσεων για το χρέος.
Τα προαπαιτούμενα
• Ψήφιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος
• Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
• Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος
Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι δράσεις στην αγορά ενέργειας που έχουν ήδη ξεκινήσει.
• Αποκρατικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς τη διαδικασία καθορισμού των εναπομεινάντων ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας που θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο, καθώς και εκείνων των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα ενταχθούν στο νέο υπερταμείο.
Στα βασικά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης, θα πρέπει να συγκληθεί σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός του.
Στα «δύσκολα» θέματα περιλαμβάνονται και η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια σχετικά με την εξειδίκευση για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr