Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα για το ζήτημα αυτό, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα αδιέξοδο, λόγω και της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει και μεγάλο περιθώριο ελιγμών, καθώς οι θέσεις της ταιριάζουν εν μέρει σε εκείνες του ΔΝΤ και εν μέρει σε εκείνες της Ευρώπης. Αφενός συμφωνεί με το ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά διαφωνεί με την έντονη πίεση για ακόμα βαθύτερες μεταρρυθμίσεις και αφετέρου συμφωνεί με την Ευρωζώνη για τις καλύτερες εκτιμήσεις ως προς την πορεία της οικονομίας, αλλά διαφωνεί με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την διαρκή αναβολή της επίλυσης του θέματος του χρέους.
Σόιμπλε: Παραπλανούν τον ελληνικό λαό με το χρέος
Από την Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε επέμεινε εκ νέου ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα.
Μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» αλλά πρόσθεσε πως «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα».
Λαγκάρντ: Οσο δεν είναι βιώσιμο, δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα
Αντιθέτως, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, επέμεινε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος (στις μεταρρυθμίσεις), αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε, ενδεικτικά, η κ. Λαγκάρντ. Πρόσθεσε δε πως οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχουν αλλάξει.
«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε.
Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παραδέχθηκε πως παραμένει υποτονική για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» συμπλήρωσε.
Η κ. Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας.
Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο χωρίς κούρεμα, δήλωσε στο Reuters από την πλευρά του ένας αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς το Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς ένα κούρεμα χρέους. Η Λαγκάρντ έκανε γνωστό ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα επιστρέψει σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ζήτησε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως «στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης» για πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε, ενώ διεμήνυσε πως για μα συναινέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, και αφού ολοκληρωθούν επιτυχώς η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το χρέος πριν το τέλος του έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr