Το Ταμείο στην έκθεσή του, κάνει προβλέψεις πιο αισιόδοξες και από αυτές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, τόσο για το 2016, όσο και για το 2017.
Οι εκτιμήσεις του για ανάπτυξη φτάνουν μάλιστα και στο 3,7% για το τελευταίο 3μηνο του 2017. Ρυθμό ανάπτυξης δηλαδή από τους υψηλότερους μεταξύ των κρατών-μελών του ευρώ μετά την Ιρλανδία. Προβλέπει ακόμα 0,7% άνοδο του ΑΕΠ στο τέλος 2016 και άνοδο 1,8% το 2021.
Όλα, όμως, τα παραπάνω προϋποθέτουν την "πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM από τις ελληνικές αρχές".
Φυσικά, το… μήνυμα αυτό του ΔΝΤ δεν έχει ως μόνο αποδέκτη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, που το Ταμείο θεωρεί ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει κάνει τα στραβά μάτια και γι` αυτό διαιωνίζεται το ελληνικό πρόβλημα.
Συνεπώς, από την Ουάσινγκτον στέλνουν σαφές μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσουν από εδώ και εμπρός, την ώρα που μέσω διαρροών έχουν… απειλήσει και με αποχώρηση από το πρόγραμμα.
Λύση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα
Λίγη ώρα μετά την έκθεση, υπήρξε και αναφορά στην Ελλάδα από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίος ζήτησε να γίνει συζήτηση για το χρέος «χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες».
Παράλληλα, ανέφερε ότι χρειάζεται ένα «ρεαλιστικό» δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και «πολιτικά βιώσιμα» πρωτογενή πλεονάσματα.
Το Μνημόνιο, ως γνωστόν, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 κι έπειτα, όμως το Ταμείο έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι τέτοια μεγέθη δεν μπορούν να επιτευχθούν με δεδομένες τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
Ξεκάθαρα συνεπώς τα μηνύματα προς τους υπόλοιπους θεσμούς και τη… Γερμανία, που σύντομα θα πρέπει να απαντηθούν για να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr