Ο νέος προϋπολογισμός, όπως γενικά αναγνωρίζεται, περιγράφει ένα ειδυλλιακό τοπίο, γεμάτο με αισιόδοξους στόχους, με αφετηρία την θεαματική ανάπτυξη, το ύψος της οποία προσδιορίζεται στο 2,7%.
Για να επιτευχθεί αυτή ωστόσο, θα πρέπει να συντρέξουν ορισμένες ζωτικές «λεπτομέρειες», όπως είναι η τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η αύξηση των εξαγωγών και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Οι συντάκτες του προϋπολογισμού, όπως διαπιστώνει η αγορά, περιγράφουν αυτήν την ιδεατή αλυσίδα, προβάλλοντας περισσότερο επιθυμίες, παρά περιγράφοντας με ρεαλισμό τη δεινή πραγματικότητα.
Δεν είναι αναγκαίο να γνωρίζει κανείς την οικονομική επιστήμη για να αντιληφθεί τη δυσκολία του πράγματος, μέσα σε ένα δριμύ φορολογικό περιβάλλον, το οποίο επιδεινώνεται από νέα μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από έμμεσους φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Το ίδιο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο από την πλευρά του, χαρακτηρίζει ήδη αισιόδοξο τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% αμφισβητών ουσιαστικά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, αν και αναγνωρίζει την ίδια ώρα πάντως, ότι η ύφεση μπορεί φέτος να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από το 0,3%.
Η κυβέρνηση βεβαίως, για τεχνικούς, όπως φαίνεται λόγους, χαμήλωσε τον πήχυ του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2% στο 1,8% και αυτό για να προσθέσει, λογιστικά τουλάχιστον, επιπλέον 250 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να «εξοικονομηθούν» 750 εκ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, τα οποία όμως, είναι πρόδηλο, ότι δεν μπορούν κινήσουν με ταχείς ρυθμούς το τραίνο της Οικονομίας, ούτε και να αντισταθμίσουν τις μεγάλες εισοδηματικές απώλειες των τελευταίων χρόνων παρατεταμένης λιτότητας.
Άλλωστε, ακόμα και αυτό το γλίσχρο κονδύλι τελεί υπό την αίρεση των δανειστών, το οριστικό κείμενο του Προϋπολογισμού με τις τελικές προβλέψεις, θα κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι διμερείς διαπραγματεύσεις στο τραπέζι της δεύτερης αξιολόγησης.
Με τις προσδοκίες για ρύθμιση του χρέους να προσκρούουν στο νέο «Τείχος του Βερολίνου», η Αθήνα στηρίζει τις ελπίδες της σε ένα παρήγορο σήμα από τον Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε το Μαξίμου να αντιμετωπίσει με περισσότερη ψυχραιμία τις σημερινές συνθήκες οικονομικής και πολιτικής καχεξίας.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr