Πιο συγκεκριμένα, η χώρα χάνει σε ανταγωνιστικότητα γιατί έχει αστάθεια πολιτικών, υπερφορλόγηση, γραφειοκρατία και αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.
Ωστόσο σύμφωνα πάντα με την έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση στην κατάταξη όπως είναι ο τομέας των υποδομών (37η θέση), η τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση) και η τριτοβάθμια εκπαίδευση & κατάρτιση (45η θέση) και ο τομέας της υγείας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (46η θέση) πάντα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που εξετάζονται.
Ενδιαφέρον έχει ότι σε επιμέρους δείκτες, όπως η οικονομική ανάπτυξη της αγοράς η χώρα κατέχει μόλις την 136η θέση (μόλις δύο θέσεις από τη χειρότερη θέση στον κόσμο), ενώ στο μακροοικονομικό περιβάλλον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση μεταξύ 138 κρατών. Όσο για την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας βρίσκεται στην 114η θέση, ενώ στην αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών καταλαμβάνει την 89η θέση.
Ταυτόχρονα όπως διαπιστώνεται από την έκθεση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει μια σειρά παθογενειών, που της στερούν θέσεις ανταγωνιστικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι καταγράφεται να έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις, στην κατηγορία απόδοση του νομικού πλαισίου για τη διευθέτηση διαφορών και βρίσκεται στην 130η θέση ενώ πολύ χαμηλά βρίσκεται και αναφορικά με τη σπατάλη των δημοσίων δαπανών, μόλις στην 123η θέση.
Στην 136η θέση βρίσκεται και όσων αφορά την έκταση και τις επιπτώσεις φορολογίας για επενδύσεις ενώ ακόμα χαμηλότερα σε ότι αφορά την ευκολία χρηματοδότησης και συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση στον κόσμο (137η θέση) ενώ εξίσου δυσμενής είναι και η θέση της στη διαθεσιμότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων (135η θέση).
Ισχυρά ωστόσο αντανακλαστικά εμφανίζει στην «Τεχνολογική Ετοιμότητα» που βρίσκεται στην 42η θέση μεταξύ 138 οικονομιών που εξετάζει η έκθεση «Global Competitiveness Report 2016 - 2017» του World Economic Forum. Την19η θέση στις συνδρομές Διαδικτύου από σταθερή τηλεφωνία, την 37η στη χωρητικότητα διαδικτύου, την 54η θέση στα άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την 58η στη διαθεσιμότητα των τελευταίων τεχνολογιών.
Παρήγορο είναι επίσης το γεγονός ότι αναφορικά με την Άξονα «Καινοτομία και Εξειδίκευση», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 69η θέση έχοντας ανέβει πέντε θέσεις από την 74η στην προηγούμενη αξιολόγηση του 2015. Ειδικότερα στην «Καινοτομία» βρίσκεται στην 72η (από την 77η στην έκθεση του 2015 - 2016).
Ωστόσο, καταλαμβάνει τη 10η θέση παγκόσμια στην κατηγορία «Διαθεσιμότητα Επιστημόνων και Μηχανικών». Όμως, αναφορικά με κυβερνητικές προμήθειες προηγμένης τεχνολογίας και προϊόντων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 121η θέση και στην κατηγορία συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας την 124η θέση.
Συνολικά η Ελλάδα ως προς την ανταγωνιστικότητα της βρίσκεται κάτω από το Μαυροβούνιο (82η θέση), την Κύπρο (83η), τη Ναμίμπια (84η) και την Ουκρανία (85η) περνώντας για μια θέση την οικονομία της Αλγερίας (στην 87η θέση) και της Ονδούρας (στην 88η).
Στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 - 2017 του World Economic Forum, την 1η θέση κατέχει η Ελβετία, την 2η Σιγκαπούρη, την 3η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, ενώ από την 4η μέχρι και την 7η θέση στην κατάταξη της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη καταλαμβάνουν η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία . Ακλουθούν η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ ακολουθούν, ενώ η Φινλανδία συμπληρώνει τη δεκάδα των πρώτων χωρών του κόσμου στην ανταγωνιστικότητα. Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση.
- WEF_GCI_2016_2017_Profile_GRC.pdf (182 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr