Από την 1η Οκτωβρίου λοιπόν οι περίπου 120.000 υπόχρεοι (στους οποίους περιλαμβάνονται βουλευτές, δικαστικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί, αστυνομικοί, διαιτητές, δημοσιογράφοι κ.α.) θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και τα λεφτά στο... στρώμα που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ.
Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θεωρείται πρόβα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο παρ' ότι σχεδιάζεται εδώ και χρόνια δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να γίνει πραγματικότητα από το 2017.
Σχετικά με τη διαδικασία της υποβολής των ηλεκτρονικών πόθεν έσχες, οι υπόχρεοι με τη χρήση των προσωπικών κωδικών που χρησιμοποιούν για την είσοδο στο Taxis θα εισέρχονται στο ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα Πόθeν, όπου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα βασικά τους στοιχεία όπως ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο, όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενώ τα επόμενα έτη θα συμπληρώνονται μόνο οι μεταβολές.
Τα δεδομένα τα οποία αφορούν τα δηλωθέντα εισοδήματα και αυτά που αφορούν στα ακίνητα του φορολογουμένου μπορούν να αντληθούν από τον ίδιο τον φορολογούμενο από τις φορολογικές του δηλώσεις και το Ε9 ή εναλλακτικά ο υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες μπορεί να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το Τaxis.
Στη συνέχεια οι υπόχρεοι θα καλούνται να συμπληρώσουν δεκατέσσερις διαφορετικούς ηλεκτρονικούς πίνακες με κάθε είδους εισόδημα που απέκτησαν ή είχαν στην κατοχή τους το 2015. Αυτοί αφορούν:
1. Στοιχεία υπόχρεου ( ΑΦΜ , Δ.Ο.Υ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, μητρός, ημερομηνία γέννησης, επάγγελμα, φορέας, ιδιότητες με τις οποίες υποβάλλεται η δήλωση, κλάδος, βαθμός, καθήκοντα υπόχρεου, ημερομηνία διορισμού, ημερομηνία απόκτησης ιδιότητας, ημερομηνία απώλειας ιδιότητας, διευθύνσεις, τηλέφωνα, κατοχή περιουσίας στο εξωτερικό).
2. Οικογενειακή κατάσταση (σύζυγος, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ συζύγου, ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση συζύγου)
3. Στοιχεία ανήλικων τέκνων (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, ημερομηνία γέννησης)
4. Στοιχεία οικείων (παππούδες, γιαγιάδες, ενήλικα τέκνα, θετά τέκνα, γονέας, θετός γονέας, αδέλφια)
5. Έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος ( ποιος τα εισέπραξε, το είδος του εσόδου, το νόμισμα, το συνολικό ποσό)
6. Μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, ομόλογα και κάθε είδους ομολογίες, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν τράπεζας, ασφαλιστικής εταιρείας ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος .
7. Θυρίδες σε τράπεζες , ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά ιδρύματα
8. Φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων μετρητά άνω των 15.000 ευρώ και τιμαλφή, πολύτιμα είδη , πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι εφόσον η αξία του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ
9. Καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα
10. Ακίνητα- περιουσιακά στοιχεία και εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά
11. Κάθε χρήσης οχήματα
12. Πλωτά μέσα
13. Εναέρια μέσα
14. Συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση ή νομική οντότητα .
Σε ό, τι αφορά τις ποινές ο ισχύον νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1. Διοικητικό πρόστιμο εκατό πενήντα έως τετρακόσια ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλεται σε όποιον υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος. Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα αρμόδια για την επιβολή όργανα, την διαδικασία επιβολής και είσπραξης του προστίμου ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.
2. Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.
3. Ο υπαίτιος της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες ευρώ έως ένα εκατομμύριο ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.
4. Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr