«Ενημερωθήκαμε για την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση για την εκταμίευση», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαΐου. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες και αυτό αφορά και την δεύτερη αξιολόγηση».
«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες γιατί χάθηκε χρόνος, η γενικότερη προσέγγιση είναι ότι το καλοκαίρι τέλειωσε και πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο. Υπάρχει κοινό συμφέρον να κρατηθούμε στο χρονοδιάγραμμα και να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.
Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για «τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να επιταχύνει τις διαδικασίες».
Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης. Πρόσθεσε όμως ότι «χρειάζεται εμπιστοσύνη και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με το πρόγραμμα».
Επισήμανε παράλληλα ότι δεν έγινε στο Eurogroup καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ δεν υπάρχει επίσης κανένα θέμα αναθεώρησης του στόχου του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα. Σχολιάζοντας την υπόθεση Γεωργίου επισήμανε ότι «είναι ατυχές» και «θα πρέπει να περιμένουμε η δικαστική έρευνα να συνεχιστεί», ενώ σημείωσε τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή «ο οποίος εξέφρασε εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».
Μοσκοβισί: Την επόμενη εβδομάδα οι δανειστές στην Αθήνα
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
«Επιμένουμε ότι η δουλειά πρέπει να γίνει, οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραδώσουν, είναι γεγονός ότι χάθηκε χρόνος. Μπορούμε όμως να δούμε ότι υπάρχει εντατικοποίηση (της δουλειάς) τις τελευταίες ημέρες. Είναι κρίσιμο να φτάσουμε εγκαίρως στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων».
Εμφανίστηκε δε πιο διαλλακτικός λέγοντας πως «έχει μεν χαθεί κάποιος χρόνος» και πως πρέπει «να είμαστε απαιτητικοί», αλλά πως «δεν πρέπει να
δραματοποιούμε τα πράγματα». «Το ότι έχουν ολοκληρωθεί μόνο τα 2 προαπαιτούμενα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δρομολογηθεί τα υπόλοιπα 13», δήλωσε ο επίτροπος. Έκλεισε λέγοντας πως την επόμενη εβδομάδα καταφτάνουν στην Αθήνα οι αποστολές των θεσμών.
Κερέ: Χρειάζεται περισσότερη δουλειά
Στην ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών αναφέρθηκε και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ιδίως στις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια.
Έκανε λόγο για θετικά σημάδια, ξεχωρίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση του ELA. «Αυτό είναι σημάδι ότι επανακτάται η πρόσβαση στην αγορά, σημάδι καλύτερων συνθηκών χρηματοδότησης για το ελληνικό σύστημα. Μόνο όμως η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της αξιολόγησης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπιστοσύνη».
Όσον αφορά τις εργασίες της ΕΚΤ στην Αθήνα, ο τραπεζίτης σημείωσε ότι «θα εστιάσουμε στο βαθμό που οι τέσσερις τράπεζες αντιμετωπίζουν τα πορίσματα της πρόσφατης ολοκληρωμένης αξιολόγησης των Δ.Σ. Η εκτίμηση ήταν για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων στα τέλη Ιουλίου, άρα η ταχεία ολοκλήρωση θα είναι αποφασιστική για την εμπιστοσύνη».
«Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα κοιτάξουμε τις νομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επίλυσης των κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.
«Αναμένουμε επίσης την περαιτέρω συζήτηση για τα μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρωζώνης να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιστρέψει στο πρόγραμμα».
Ρέγκλινγκ: Τέλος Οκτωβρίου τα λεφτά της υποδόσης χάνονται
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εξάλλου δήλωσε ουσιαστικά πως ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, θυμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, και να τεθεί υπό την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του ESM για να εγκρίνουν την εκταμίευση των 2,8 δισ. Αυτό πρέπει να γίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου, «πριν η διαθεσιμότητα των χρημάτων λήξει».
Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ αρκέστηκε να πει αορίστως πως «συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους δανειστές».
Οι θέσεις της κυβέρνησης
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στους εταίρους, εστιάζοντας στην οριακή ύφεση 0.3% που παρουσίασε η οικονομία, αλλά και στο γεγονός πως τα έσοδα του Αυγούστου παρουσίασαν έλλειμα εξαιτίας της μη πίστωσης του ΕΝΦΙΑ ως τώρα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα η σύμβαση για το Ελληνικό θα περάσει από τη Βουλή, θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το 20% του ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα διοριστούν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Αναφορικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα από τα κύρια κομμάτια των προαπαιτουμένων, η ίδια πηγή είπε πως είναι από πολλού αποφασισμένη η δομή του, δύο μέλη του ΔΣ θα είναι Έλληνες και άλλοι δύο, μαζί με τον Πρόεδρο θα είναι Ευρωπαίοι. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr