Βασικό επιχείρημα αποτελεί ότι μια πιθανή διαγραφή χρεών ή έστω ρύθμιση σε βάθος χρόνου και σε πολλές δόσεις στερεί από τον οφειλέτη ασφαλιστικό χρόνο και κατά συνέπεια του κλείνει την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση, τα δικαστήρια απορρίπτουν αιτήματα ρύθμισης οφειλών κατά τις διατάξεις του ν. 3869/2010 που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατσέλη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται στις σχετικές αποφάσεις που επικαλείται το δημοσίευμα «η είσπραξη των εισφορών, όπως έχουν νομοθετικά θεσπιστεί, και από της θεσπίσεώς τους, παράγουν κοινωνικό δικαίωμα ασφαλιστικών παροχών» και κατά συνέπεια μια πιθανή διαγραφή τους διαγράφει χρόνο ασφάλισης.
Το ενδεχόμενο ένταξης των ασφαλιστικών οφειλών σε ρύθμιση βάσει όσων προβλέπει ο νόμος Κατσέλη θα μπορούσε να οδηγήσει, και μάλιστα ερήμην των ασφαλισμένων, σε διαγραφή ετών ασφάλισης, με συνέπεια να στερούν από τον οφειλέτη το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Ακόμη κι αν τα χρέη ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη τότε οι οφειλέτες δεν θα δικαιούνται σύνταξη για το χρονικό διάστημα διάρκειας της ρύθμισης, επισημαίνουν οι νομικοί.
Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου κατά τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και στο τελικό ύψος της σύνταξης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας, θεωρώντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι οφειλές προς τα Ταμεία με εκείνες προς το υπόλοιπο Δημόσιο ή τους ιδιώτες, σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές ένα νέο σύστημα δόσεων και εξυπηρέτησης οφειλών στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr