Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασηςε και περνά από μια μακρά περίοδο κρίσης, αβεβαιότητας και ύφεσης σε μια νέα φάση σταθεροποίησης με προοπτικές ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και βελτίωσης των κοινωνικών συνθηκών.
Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι σε καιρούς διεθνών αναταράξεων από το Brexit και την προσφυγική κρίση, η απάντηση για τη διασφάλιση της ευημερίας των λαών μπορεί να είναι μόνο η πιο στενή συνεργασία τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών όσο και ανάμεσα στην Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες.
Η Ελλάδα, ως φυσική πύλη εισόδου της Ευρώπης,μπορεί να αποτελέσει σημαντική γέφυρα συνεργασίας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη προσέφερε μια σταθερή βάση για την ενδυνάμωση συνολικά των επαφών της Ευρώπης με το Ιράν.
Ο Ιρανός Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του, λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, διατηρεί ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα. Με αυτή την αφετηρία επεσήμανε ότι διανοίγεται ένας ευρύς ορίζοντας ανάπτυξης συγκεκριμένων οικονομικών συνεργειών στην ενέργεια, τη ναυτιλία, τον κλάδο τροφίμων και φαρμάκων, την υψηλή τεχνολογία, τον τουρισμό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στο μεταξύ χτες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Ξυδάκης, δέχθηκε σε επίσκεψη και γεύμα εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Ιρανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Τakht Ravanchi.Στις συνομιλίες με την Ιρανική αντιπροσωπεία έλαβαν μέρος, εκτός από τον οικοδεσπότη, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπ. Εξωτερικών, κ. Γιώργος Τσίπρας.
Η συζήτηση διεξήχθη, υπό το φως της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Ιράν στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2016, σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα. Ο ΑΝΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ιρανό ομόλογό του για την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος και εξήγησε την ελληνική πολιτική στο θέμα των κυρώσεων.
Δεδομένου ότι μετά την άρση των κυρώσεων διανοίγονται νέα περιθώρια συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Συζητήθηκε εκτενώς η προώθηση συνεργασιών στους τομείς της ενέργειας, με έμφαση στο φυσικό αέριο και LNG, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και των τροφίμων καθώς και η ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών.
Αναζητήθηκαν, τέλος, τρόποι περαιτέρω προώθησης συνεργασιών στον τραπεζικό τομέα καθώς και στον τομέα του τουρισμού ενώ κοινό τόπο και στόχο στη συζήτηση αποτέλεσε η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr